ЗДРАВЕ

Средиземноморска диета за трайни резултати

Борбата с наднорменото тегло и битката за здравословния начин на живот е трудна, бавна и често води до нежелани резултати. Най-често до войната с храната се стига, след като прекомерната употреба на вредни храни и напитки, застоелия начин на живот и стреса са превзели ежедневието ни. Тогава е ред и на новото начало, хранителен режим и спорт.

Започвайки сърфиране в мрежата, ни излизат десетки резултати за диети, обещаващи УАУ ефект и бързо отслабване. Но дали този тип диети са подходящи за организма ни?

Нискокалорична средиземноморска диета е новото откритие на учените от испанския университет „Ровира и Виргили“, съобщи БГНЕС. Този тип диета се оказва много успешна в поддържането на свалените килограми, като не натоварва сърдечно-съдовата система. Проучване сред над 600 души на възраст между 55 и 75 години с наднормено тегло показва, че диетата успешно намалява килограмите, спомага благоприятното развитие на сърдечно-съдовата система и смъква холестерола.

А един от основните проблеми в глобален мащаб е проблемът със затлъстяването и холестерола, които водят до сърдечносъдови заболявания. Този тип диета е напълно подходящ за хора с наднормено тегло, защото се основава на хранене предимно с пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци, както и риба и морски дарове, като изключва червеното месо и мазната храна.

Именно червените меса, храните с високо съдържание на мазнини и въглехидрати са основният проблем на хората, страдащи от наднормено тегло. Тези храни водят до пристрастяване и сериозно увреждат организма.

За да бъде по-ефикасна, средиземноморската диета може да бъде комбинирана и с физически упражнения – фитнес режим, някакъв вид спорт или дори танци. Физическата активност е първият и основен съвет на специалистите към започващите хранителен режим или диета за смъкване на много килограми.

Затова най-добрият избор е да комбинирате средиземноморската диета с повече физически упражнения, повече разходки навън и най-вече пиенето на достатъчно вода, за да хидратирате организма и да му помогнете да изгаря по-бързо ненужните мазнини.

Автор: Ирина Илиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *