РЕЦЕПТИ

Специалитет „Уелингтън“ – аристократизъм в чиния!

Уелингтън! Добре дошли в Обединеното кралство! Стил, фин ритуал по пиене на чай и безупречни обноски. Многовековни традиции, „отгледани” в условията на монархизъм, впечатляващ и до днес с пищното си великолепие. Ето защо, не е никак изненадващо, че корените на този специалитет се крият именно по тези географски ширини.

Предполага се, че ястието е именувано на един от бившите министър-председатели на Великобритания – сър Артър Уелсли. Известен още като херцогът на Уелингтън, той се славел като страстен почитател на лова, добре приготвеното месо и трюфела.

При всички случаи името звучи екзотично и е изцяло в синхрон с прословутия английски маниер. Без значение дали гледате на него като на кулинарен шедьовър или на западна интерпретация на българското руло „Стефанѝ”, то има нужните достойнства, за да заеме почетно място на трапезата ви. Рецептата е добре позната по цялия свят и често се използва като пример за различни видове ястия, в които плънката е обвита в бутер тесто.

На практика това е „визитната картичка” на английската кухня. По своята същност специалитетът представлява крехко телешко с хрупкава коричка от многолистно тесто и има безброй творчески интерпретации. Преди да се оформи на руло и да се изпече във фурната, месото може да престои в хладилник с различни подправки, задушени гъби и див лук или да бъде топлинно обработено. Аристократичният вариант на кулинарното предложение включва гъши пастет и трюфел, което веднага го превръща в гурме за ценители.

уелингтън
Пример за добре сготвен „Уелингтън“

Макар и лесно изпълнимо на пръв поглед, ястието крие своите „подводни камъни” и дори световноизвестните кулинари признават, че успешното му приготвяне е истинско предизвикателство. Нужни са умения и опит, както и някои специфични технически познания. Това обаче, в никакъв случай не бива да ви отказва. Напротив, моментът е повече от подходящ да разгърнете своите готварски умения и да се упражните в направата на този прочут деликатес.

Може да изфантазирате свой прочит на популярната рецепта, като замените видът на месото или билките. В своя оригинал тя включва телешко, но вие може да използвате и свинско филе със същия успех. Експериментирайте с варианта предварително да нарежете месото на порции, както и да го обвиете в бекон или шунка.

Ястието е интригуващо, защото позволява да бъде обогатено с различни комбинации от продукти, които са изцяло по ваш вкус.  А това само по себе си е гаранция, че ще се превърне в лидер сред домашните ви рецепти.

Тренирайте, за да разнообразите седмичното си меню и да блеснете пред вашите пиятели веднага след изолацията!

Предизвикваме ви със следната рецепта:

Използвайте следните продукти: една опаковка охладено, многолистно тесто; около половин килограм филе от телешко месо; 100-120 гр. масло; 150-200  гр. готов пастет или приготвена от вас билкова паста; сол и млян черен пипер; един жълтък за намазване.

Приготовление: Месото се измива и след като се подсуши, се овкусява с подправките. Запечатва се за кратко в тиган с масло и олио. Пастетът се разпределя върху  тестото, след което се нарежда месото. Прави се руло, което се намазва с жълтък. Пече се в предварително загрята фурна около 35-40 мин. на 200 градуса.

По статията работи: Даниела Микова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *