РЕЦЕПТИ

Как да приготвим мексиканска кесадия?

Кесадия! Да се потопим в магията на Мексико! Люлката на ацтеките, с техните прочувствени серенади и автентични ястия. Представете си жарко слънце, под което се вихрят всевъзможни аромати, деликатеси и традиции. Красиви наметала с ярки цветове, огромни „сомбреро” шапки и песни за несподелена любов. Нестихващ огнен темперамент, извиращ, както от музиката и танците, така и от храната. Място, където екзотиката се среща с пикантността в една влудяваща комбинация от усещания и вкусове.

Не е нужно да си кулинарен експерт, за да отгатнеш кои са ключовите съставки в традиционните рецепти на „мариячите”. Царевица, червени люти чушлета „халапеньо”, питка „тортиля” и месо. Едва ли сте изненадани от факта, че част от продуктите се съдържат и в „мексиканската касадия”, която е типичен местен специалитет.

Лесното ѝ приготвяне, комбинирано с огромното разнообразие от продукти, които могат да се използват за плънката, я правят предпочитано гурме удоволствие. Подобно на дюнерите и касадията се продава буквално на улицата в Мексико, а вариантите ѝ зависят единствено от  вкусовите ви предпочитания.

Прието е, че в своя оригинал рецептата съдържа пържени яйца, комбинирани с пикантна наденица и червен лук или леко разтопено сирене. Ако твърдо сте решили да опитате ястието, може без проблем да си набавите необходимите продукти от всеки квартален магазин. Спецификата се крие единствено в нерафинираното брашно за „тортилята”, но то спокойно може да бъде заменено с по-разпространен вид, като царевичното.

Кесадия

Преди да пристъпите към приготвяне на традиционната питка, е нужно да съобразите количеството на водата спрямо брашното, което ще използвате. Обикновено, то зависи от варианта на рецептата, която сте избрали.

Правилното замесване на тестото е гаранция за успешен краен резултат. То трябва да остане меко и достатъчно разтегливо, за да може след приготвянето си да се завие безпроблемно с плънката.

Ето, какво ви е необходимо, за да пренесете духа на Мексико у дома:

Продукти:

500 г царевично брашно,

1 1/2 ч. л. хималайска сол,

3 с. л. краве масло,

130 мл хладка вода,

10 парчета сирене с ширина около 2 см.,

3 с. л. олио,

150 г пикантна наденица,

1/2 глава лук /по възможност червен/,

5 бр. яйца

Приготовление:

В купа се смесват брашното с маслото (размекнато на стайна температура)  и малко сол. Размесва се тесто, което след това се обвива във фолио, а след това се оставя да престои за около половин час в хладилника. Разделяме го на малки късове или топчета, като от всяко се образува лист тесто с приблизителен диаметър 7 см и дебелина 1,5 мм. Разточва се с помоща на предварително намазнена хартия за печене. Питките се изпичат в подходящ съд и от двете страни. Докато са още топли в тях се поставя сирене, след което се прегъват. Междувременно в тиган се запържват лукът с яйцата и наденицата. С така образуваната смес, се пълнят и другите питки. И двата вида се слагат повторно в тигана, за да се запекат отново и от двете страни. Биват сервирани със свежа салата.

По статията работи: Даниела Микова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *