Нектарини: вкусни и ароматни ползи

С богат аромат и невероятен вкус, нектарините се нареждат сред любимите плодове на много от нас. Известни роднини на прасковите, те стават популярни в епохата на Възраждането и биват наричани „ персийска слива”. Въпреки че са предпочитан избор в летните жеги, заради разхлаждащото усещане и свежестта им, те имат и много полезни качества, които може би не знаете. Вижте кои са те в следващите редове и побързайте да ги включите във вашето меню.

Стимулират имунната система

Богати на антиоксиданти и витамин С, те имат свойството да облекчат вашето състояние, ако сте болни и да поддържат жизнените ви показатели в норма.

Укрепват сърцето

Освен споменатите по-горе съставки, нектарините съдържат витамин B6 и калий, които играят важна роля за правилното функциониране на сърцето. Доказано е, че хапването на повече от плода намалява холестерола. 

Подпомагат храносмилането

Фибрите, които съдържат нектарините, помагат за правилното храносмилане и предпазват от гастрит, запек и т.н.

Успешна превенция срещу рак на гърдата

Изследване, проведено в Бостън, доказва, че приемът на две нектарини на ден увеличава шанса за превенция на рак на гърдата, особено при жени в менопауза.

Спомагат за поддържане на добра форма

Отсъствието на наситени мазнини в състава им ги прави идеални за вашата диета или просто за поддържане на фигурата ви. В 100 г нектарини се съдържат едва 50 калории.

Задържат влагата в кожата

За да имаме хубава, еластична  и лишена от бръчки кожа, тя трябва да е достатъчно хидратирана и да запазва влагата за по-дълго. Благодарение на съдържащите се витамини А и С в нектарините, това е напълно възможно.

Подобряват зрението

Лутеин и зеаксантин са две съставки, изключително важни за нашето зрение. Техният прием спомага за нашето правилно функциониране на очите, а където има проблем, успешно се борят с него. Лесно може да си набавите и двете съставки като хапнете няколко нектарини.

Съвет:

Избирайте нектарините като леко ги натиснете, за да проверите дали са достатъчно узрели. Идеалният плод е с кремаво-жълт цвят и няма натъртени участъци. Съхранявайте в хладилник и консумирайте до няколко дни.

Прочетете още: 10 страхотни ползи за здравето от хапването на череши

Автор: Йоана Томова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *