ЗДРАВЕ

Софрология – какво, как и защо?

Софрологията е най-горещата нова медитационна тенденция, която ще победи тревожността и ще повиши доверието ви само за 10 минути. Много от нас се чувстваме претоварени и стресирани от ритъма на съвременния живот. Затова позволете ни да ви запознаем с т.нар. софрология – форма на движеща се медитация или „динамична релаксация“.

Това обаче не е толкова ново, колкото можем да предположим първоначално. Уелнес практиката всъщност е разработена през 60-те години от невропсихиатъра проф. Алфонсо Кайседо и използва комбинация от релаксация, дишане, медитация, нежни движения на тялото и техники за визуализация, за да могат хората да достигнат състояние на спокойствие и съзнание.

Само с десетминутна тренировка на ден, вашият ум и тяло естествено ще започнат да предизвикват т.нар. „динамична релаксация“, връщайки ви към по-спокойно съзнание. Също така спомага за обекчаване на стреса, тревожността, да изостри фокуса, да изгради устойчивост, да подобри съня и да повиши позитивността.

Първоначално софрологията се използва само в медицинския свят, но от 70-те години бързо се разпространява в обществото и се използва широко – особено в училищата и университетите, за да помогне на студентите да се спряват със стреса при изпити. В майчинството да се справят положително с бременността и да се подготвят за раждане.  Сред спортистите да се подготвят за големи състезания. И още ползи в различни сфери.

Така че следващия път, когато се чувствате претоварени, помнете че вътрешното спокойствие е на разстояние само няколко дълбоки вдишвания.

Превод: Николая Станкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *