ЕКСПЕРТНО МНЕНИЕЗДРАВЕ

Слънцезащита – най-важните насоки и правила в грижата това лято

Колкото по-дълги стават дните, а температурите – по-високи, толкова повече хора започват да се замислят каква е адекватната слънцезащита в подобни случаи. За да научим най-важните правила в дерматологичната грижа за деца и възрастни, поканихме на разговор д-р Десислава Цветанова.

Специалист дерматовенеролог, д-р Цветанова е член на Българското Дерматологично Дружество, Европейската Академия по Дерматология и Венерология, както и Международното дружество по Детска дерматология. Д-р Цветанова притежава над 8 години опит в диагностиката и лечението на кожни и венерологични заболявания, към момента е част от екипа специалисти на МЦ „Хера“ – София и днес ще даде безценни насоки на всички нас как да опазим кожата си от изключително вредното състаряващо влияние на слънцето.

С приближаване на лятото слънчевите лъчи стават все по-често срещано явление, но можем ли да кажем, че те са безопасни за кожата? Как трябва да се грижим за кожата си през този сезон?

Слънцезащитата е важна през цялата година, но с настъпването на топлите сезони прекарваме все повече време навън. Ултравиолетовите А – лъчи предизвикват непосредствена пигментация и стареене на кожата, а УВ В – лъчите имат канцерогенен ефект и са отговорни за зачервяването на кожата, вследствие на слънцеогряването. Независимо че при излагането на слънце се засилва образуването на витамин Д, не трябва да подхождаме лекомислено. Уместно е приложението на продукти според типа кожа със слънцезащитен фактор 30 или 50. Трябва да ги нанасяме около 30 минути преди излагане на слънце. След това – на всеки няколко часа според заетостта ни в офис или на открито.

Колко важна е защитата на кожата от пролетното слънце? До какви последици може да доведе неглижирането на този аспект от грижата за кожата?

При пренебрегване на слънцезащитата може да се наблюдава образуване на множество нови бенки и увеличаване на размера на старите. При пациентите може да се наблюдават така наречените „контактни дерматити“, представени от зачервяване на кожата и сърбеж. Не трябва да се забравя и ускореното стареене на кожата, което също е пряко следствие от пропуски в нанасянето на подходящите слънцезащитни продукти.

На пазара има редица слънцезащитни продукти, но на какво да обърнем внимание – какъв слънцезащитен фактор е подходящ през пролетта? Как можем да се предпазим от пигментни петна например?  

Уместно е продуктът да бъде закупен от аптека, да е според типа кожа на пациента. Например процесът на слънцезащита е различен при пациентите с акне и тези със суха, склонна към алергии кожа. При наличие на пигментни петна, трябва да потърсим продукти за дневна грижа със слънцезащитен фактор 50, които да са насочени към такъв тип проблеми. 

д-р Десислава Цветанова
д-р Десислава Цветанова

Задължително ли е и в ежедневието да използваме слънцезащитни продукти? И как е добре да го правим, предвид това че с настъпването на топлото време слънцето става все по-често срещано?

Абсолютно задължително е. Можем да нанасяме дневен крем със слънцезащитен фактор. За пациентите от женски пол в аптечната мрежа са налични така наречените „тенирани“ слънцезащитни продукти с фактор 30 или 50. По този начин се съчетава ефектът на защита от слънчевите лъчи и използването на грим за изравняване на тена и озаряване кожата на лицето.

Могат ли кремовете и продуктите за лице, които използваме в ежедневието, да попречат на действието на други козметични продукти, които нанасяме?  

Не биха могли да попречат, ако притежават съответното качество. Хубаво е козметиката, която използваме, да е закупена от аптека и да е съобразена с типа кожа. Например ако пациентът е с чувствителна и/или склонна към алергии кожа или страда от акне, трябва да избира продукт за ежедневна грижа, насочен към тези специфични състояния. Дори гримът под формата на пудра, фон дьо тен и други в почти всички марки медицинска козметика съдържа в състава си и слънцезащитен фактор. Това го прави удобен за употреба и грижата за кожата е двойна.  

Съветът на „Хубава Жена“: Разгледайте ТУК качествените продукти за слънцезащита на онлайн апкети „Витания“.

Как да изберем слънцезащитни продукти за различните типове кожа?

Тъй като сухата кожа най-често е свързана с увредена кожна бариера, е нужно слънцезащитният фактор при пациентите да е 50. В тези случаи хидратацията е ключова. Хубаво е във формулата на слънцезащитния продукт да е включен глицерин, за да премахне дискомфорта и усещането за сухота. В комбинация с хидратиращата съставка обикновено се открива хиалуронова киселина

Мазната кожа е свързана със запушени пори, а понякога и акне. Ето защо матиращ слънцезащитен крем, който не създава допълнително омазняване, е идеален за тези пациенти. Според фототипа могат да се използват продукти с със слънцезащитен фактор 30 или 50 под формата на крем или спрей. Избраната козметика трябва да е некомедоногенна. Има значение дали пациентът провежда лечение за акне, тъй като определени медикаменти засилват фоточувствителността на кожата. Тогава слънцезащитният фактор задължително трябва да е 50. 

При пациентите с чувствителна кожа се препоръчва слънцезащитен крем, съдържащ цинков оксид и/или титанов диоксид. При продуктите с този състав нежеланите реакции са сведени до минимум. Важен е и слънцезащитният фактор, който отново следва да е 50.

д-р Десислава Цветанова
д-р Десислава Цветанова

Да поговорим и за най-малките членове на семейството: как да се погрижим за деликатната бебешка/детска кожа в слънчевите дни? Трябва ли да нанасяме продукти за слънцезащита навсякъде, или да се фокусираме върху определени зони?

Използването на продукти за слънцезащита за бебешката кожа започва след 6-месечна възраст. Преди това е редно максимално да бъде ограничавано продължителното излагане на пряка слънчева светлина. До навършване на 1 годинка може да се избере слънцезащитен продукт под формата на мляко. При по-големи деца е удобна употребата и на спрей, тъй като този вариант се нанася лесно и попива бързо върху кожата. Когато детето излиза на разходка, нанасянето се фокусира върху откритите части на тялото. Първото поставяне на слънцезащитата е 15 минути преди излагане на слънце. Прекарвайки време на морския плаж, слънцезащитният продукт се нанася периодично на всеки 2 часа, както и всеки път след къпане в морето.

Трябва ли дори само при игра навън детето да бъде с нанесен продукт за слънцезащита?

Дори и при кратка игра в парка, следва да се използва слънцезащитен продукт преди детето да излезе навън. Редно е напълно да се избягва излагане на слънце между 11:30 и 16:30 следобед.

Кои са състоянията на кожата след излагане на слънце, при които е задължително да се обърнем към дерматолог? 

Ако след излагане на слънце кожата се зачерви силно, има сърбеж, появяват се дребни пъпчици или мехури, както и при възпаление на кожата около някоя от бенките, които имаме. 

слънцезащита
Адекватната слънцезащита е задължителна по всяко време на годината

Обезкосмяването е тема, която вълнува особено нашите читателки. Смятате ли, че пролетта е подходящото време да се подлагаме на лазерна епилация? Повечето студия твърдят, че съвременните лазери са безопасни за употреба, независимо от сезона – така ли е наистина?

Лазерната епилация през пролетта е възможна, стига да не планирате почивка на топло и слънчево място веднага след процедурата. Трябва да се обърнете към специалист с достатъчен опит в тази област. Важно е да спазвате съветите за грижа за съответната зона преди и след лазерната манипулация.

Грижата за кожата започва отвътре. В този ред на мисли, какво можем да променим в начина си на живот, за да се радваме на здрава кожа по всяко време от годината?

За да се радваме на здрава и красива кожа, трябва да консумираме повече пресни плодове и зеленчуци, риба, да се намали консумацията на захари и тютюнопушенето. При пациентите с акне е редно да се изключат и млечните храни, при тези с розацея – да се намали консумацията на горещо кафе, люти и пикантни ястия, богати на подправки. За пациентите със себореен дерматит са подходящи храни, съдържащи витамини от група В, протеини и антиоксиданти, както и продукти, поддържащи ниски нивата на инсулин.  

Харесайте ни във Facebook ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *