ЗДРАВЕ

Слюнка по възглавницата след сън – какво означава?

Понякога се случва след ставане от сън да видим мокри петна от слюнка по възглавницата, чаршафа или пижамата си. Да, притеснително е! И е свързано с известно неудобство, щом делим с някого леглото си.

Ако от време на време се събуждаме с мокра от слюнката ни буза, няма защо да се тревожим. Учените са на мнение, че е напълно нормално явление, за което си има логично обяснение.

Сънят има няколко фази, от които основна е REM – състоянието на най-дълбокия сън. Когато заспим и стигнем до тази фаза, много от трансмистерите ни са вече изключени, а мускулните ни движения са значително ограничени. Организмът ни се отпуска, преглъщането на слюнката е силно забавено, поради което тя потича от устата ни.

Небезизвестният д-р Хорхе Абел Салинас твърди следното по отношение на силното слюноотделяне насън: „В съня на един възрастен мозъчните му функции са заети с почивка и възстановяване. Той спира преглъщането и натрупаната слюнка се отстранява естествено.”.

От една страна, освобождаването на слюнка по време на съня може да означава, че тялото ни пълноценно си почива и всичко е наред.

От друга страна обаче, ако това се превърне в често или постоянно съпътстващо ни явление, вече е сигнал за нарушения и отключили се заболявания.

На първо място, постоянно течаща слюнка по време на сън имат хората с инфекции в устната кухина – при възпаление на лигавицата и венците, кариес и периодентални проблеми.

На второ място, обилното слюноотделяне насън може да е симптом за развитието на болести в стомашно-чревния тракт.

При наркозависимите и при страстните пушачи също нощното изтичане на слюнка е много по-засилено. И това определено не е въпрос на здрав сън, а на здравословни проблеми.

Докато спим, неволното изпускане на слюнка от устата може да се дължи на паразити в организма. Те причиняват промяна в киселинността, което води до прекомерно слюноотделяне.

Когато сме настинали и носът ни е запушен, дишаме през устата. Така че и тогава се събуждаме с олигавена възглавница. Ала това отминава заедно с настинката.

Какъв е изводът? За всяко нещо си има причина. Ако потичането на слюнка в съня ни прекалено зачести, това вече не е знак на дълбок сън, а симптом на някакво заболяване.

По статията работи: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *