Булгур – храна, която ни помага да сме здрави
В съвременната българска кухня храната булгур е малко позабравена. Не го консумираме толкова често. Търсим го най-вече по Гергьовден, когато го използваме за гарнитура на печеното агнешко. Точно с него се прави прословутата дроб-сарма…
Той произхожда от средиземноморските страни и става популярен на Балканския полуостров по времето на Османската империя.
Днес в Гърция и Турция го употребяват постоянно – за супи, салати, сосове, кюфтета… Приготвят го като основно ястие или сладък – за закуска и десерт.
Булгурът се произвежда от твърди сортове пшеница чрез попарване, изсушаване и грухане. Богат е на калций, желязо, магнезий, цинк, тиамин, манган, витамин В6. Изобилства от фибри. Всичко това го прави пълноценна храна с множество ползи за здравето.
Съветът на Hubavajena.bg: Ако искате да бъдете здрави и жизнени, последвайте линка и се запасете с качествените витамини и минерали на лидера в сферата Vital Concept.
Ето за какво е полезен булгурът, ако се консумира редовно:
Облекчава работата на храносмилателната система
Заради високото съдържание на фибри булгурът силно стимулира храносмилането.
Спомага за изхвърлянето на вредните мазнини и токсини.
Лесносмилаема храна,той регулира правилното функциониране на червата. Има леко хлабително действие, поради което предпазва от запек.
Съдържа двойно по-малко калории и двойно повече фибри от ориза.
Ефикасен е в борбата със сърдечносъдовите заболявания
Редовната консумация на булгур намалява нивата на холестерола и съдейства за отстраняването на холестеролните плаки от кръвоносните съдове. Подобрява кръвообращението и работата на сърцето.
Действа противовъзпалително
Наличието на възпалителни процеси в организма винаги е признак на сериозно заболяване.
Благодарение на веществото бетаин, което съдържа, булгурът рязко снижава нивата на хомоцистеин. А точно хомоцистеинът причинява хроничните възпаления в тялото.
Така с консумацията на булгур намалява рискът от развитие на остеопороза, диабет, болест на Бехтерев, на Алцхаймер и др.
Полезен е за бременните жени, а също и по време на менопаузата
Заради фибрите си булгурът е суперхрана по време на бременност.
Облекчава неразположенията и на менопаузата.
Действа профилактично за рак на гърдата при жените и за рак на дебелото черво.
Тъй като съдържа желязо, помага и при анемия.
Съдейства на нервната система
Булгурът щедро ни зарежда с манган и тиамин. А техният дефицит в организма води до усложнения и възпрепятства доброто функциониране на нервната система.
Помага при детска астма
Проведени са проучвания, с които е установено, че булгурът влияе добре на децата, страдащи от астма. Доказано е, че той намалява риска от тази коварна болест с цели 50%.
Булгурът е вкусна храна, която бързо създава усещане за ситост. Замества напълно и хляба. Вместо обичайната закуска с макарони и кус-кус, добре ще е да изненадаме децата си например с пилаф…
Защото ако слагаме по-често булгурени ястия на трапезата, значи избираме да сме по-здрави.
По статията работи: Гана Василева
Pingback: Това е турската диета, с която Лили Иванова топи килограмите