ЗДРАВЕ

Булгур – храна, която ни помага да сме здрави

В съвременната българска кухня храната булгур е малко позабравена. Не го консумираме толкова често. Търсим го най-вече по Гергьовден, когато го използваме за гарнитура на печеното агнешко. Точно с него се прави прословутата дроб-сарма…

Той произхожда от средиземноморските страни и става популярен на Балканския полуостров по времето на Османската империя.

Днес в Гърция и Турция го употребяват постоянно – за супи, салати, сосове, кюфтета… Приготвят го като основно ястие или сладък – за закуска и десерт.

Булгурът се произвежда от твърди сортове пшеница чрез попарване, изсушаване и грухане. Богат е на калций, желязо, магнезий, цинк, тиамин, манган, витамин В6. Изобилства от фибри. Всичко това го прави пълноценна храна с множество ползи за здравето.

Съветът на Hubavajena.bg: Ако искате да бъдете здрави и жизнени, последвайте линка и се запасете с качествените витамини и минерали на лидера в сферата Vital Concept.

Ето за какво е полезен булгурът, ако се консумира редовно:

Облекчава работата на храносмилателната система

Заради високото съдържание на фибри булгурът силно стимулира храносмилането.

Спомага за изхвърлянето на вредните мазнини и токсини.

Лесносмилаема храна,той регулира правилното функциониране на червата. Има леко хлабително действие, поради което предпазва от запек.

Съдържа двойно по-малко калории и двойно повече фибри от ориза.

Ефикасен е в борбата със сърдечносъдовите заболявания

Редовната консумация на булгур намалява нивата на холестерола и съдейства за отстраняването на холестеролните плаки от кръвоносните съдове. Подобрява кръвообращението и работата на сърцето.

Действа противовъзпалително

Наличието на възпалителни процеси в организма винаги е признак на сериозно заболяване.

Благодарение на веществото бетаин, което съдържа, булгурът рязко снижава нивата на хомоцистеин. А точно хомоцистеинът причинява хроничните възпаления в тялото.

Така с консумацията на булгур намалява рискът от развитие на остеопороза, диабет, болест на Бехтерев, на Алцхаймер и др.

Полезен е за бременните жени, а също и по време на менопаузата

Заради фибрите си булгурът е суперхрана по време на бременност.

Облекчава неразположенията и на менопаузата.

Действа профилактично за рак на гърдата при жените и за рак на дебелото черво.

Тъй като съдържа желязо, помага и при анемия.

Съдейства на нервната система

Булгурът щедро ни зарежда с манган и тиамин. А техният дефицит в организма води до усложнения и възпрепятства доброто функциониране на нервната система.

Помага при детска астма

Проведени са проучвания, с които е установено, че булгурът влияе добре на децата, страдащи от астма. Доказано е, че той намалява риска от тази коварна болест с цели 50%.

Булгурът е вкусна храна, която бързо създава усещане за ситост. Замества напълно и хляба. Вместо обичайната закуска с макарони и кус-кус, добре ще е да изненадаме децата си например с пилаф…

Защото ако слагаме по-често булгурени ястия на трапезата, значи избираме да сме по-здрави.

По статията работи: Гана Василева

One thought on “Булгур – храна, която ни помага да сме здрави

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *