ЗДРАВЕ

Грижете се за своя сън!

Често сме чували приказката, че от сън спомени няма, но това е просто една закачлива шега. Той е основна физиологична нужда, без която не бихме могли да живеем.

Заради учене, работа, среднощни купони или други ангажименти сме свикнали да се лишаваме от сън. Понякога спим по 4-6 часа, а на другия ден сме като пияни, чувстваме се смачкани и с не дотам будно съзнание. Струва ни се, че целият свят ни е крив.

В младостта на безсъние се издържа по-лесно, но това се отразява на общото ни здравословно състояние и с времето срива нервната ни система, отключва депресии, панически атаки и какви ли не неврози. Системното бодърстване и ограбване на времето за сън постепенно нанася поражение след поражение на психическото ни здраве. А без него сме наистина за никъде…

Трябва да спим най-малко 8 часа всяка нощ, за да сме пълноценни на другия ден и да се чувстваме в добра кондиция. Неслучайно хората са казали: „Сънят е здраве!” За да си осигурим спокоен и здрав сън, е нужно да си изградим навик за лягане по едно и също време вечер. Не бива да подценяваме това правило и не трябва да го нарушаваме за нищо на света! Следобедният сън от 2-3 часа също е много релаксиращ, но малко хора могат да си го позволят.

В случай, че заспивате трудно, полагайте усилия да се приспивате сами нощем, като си налагате да мислите за приятни и хубави неща. Мъчете се да игнорирате тежките размисли, независимо че имате много проблеми. Това най-леко става, като се успокоите, затворите очи и си представяте красиви пейзажи, повтаряте си молитва или мантра. Така съзнанието се успокоява и се отдава на блажена почивка.

сън
Добрият сън е от съществено значение за нашето здраве.

Когато крадем редовно от съня си, за да правим други неща, се разболяваме от инсомния. Сега има изобилие от приспивателни, които всеки лекар може да ни предпише, но обикновено повечето от тях са с лоши странични ефекти: на другия ден сме като дрогирани, не толкова адекватни, с главоболие, с подпухнало лице и подути очи, вие ни се свят поне до обед. Докато попадне човек на подходящото за него приспивателно, минават години. Те изобщо не са добро решение и трябва да ги ползваме само в краен случай.

Ако искате да сте красиви, здрави и успешни, грижете се редовно за вашия сън! Събуждайки се сутрин, нека не ви удрят по челото черногледите мисли, притесненията и недоволството. Нека първото, което си помислите, отваряйки очи, бъде благодарност към живота, за да ви дари той с благата си!

Автор: Гана Василева

One thought on “Грижете се за своя сън!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *