ЗДРАВЕ

Ечемик на окото – начини за лечение

Ечемикът на очите е неприятно състояние. Всеки човек поне веднъж се е сблъсквал с него. Ечемикът представлява възпаление на клепачите. Може да бъде засегната вътрешната или външната част на клепачите. Обикновено се появява при отслабена имунна система. Началните симптоми са сърбеж, набъбване, сълзене, а малко по-късно и абсцес. В 95 процента от случаите инфекцията се причинява от слафилококи.

Причини за появата на ечемик

  • Докосване на очите с мръсни ръце;
  • Подсушаване на лицето с мръсни кърпи;
  • Използване на чужда козметика.

Някои заболявания също могат да доведат до появата на ечемик. Това са: захарен диабет, чревни заболявания, авитаминоза, блефарит, заразяване с паразити или преохлаждане. Ечемикът на окото често е подценяван проблем, но при появата му е добре да посетите специалист.

Лечение с домашни средства

С помощта на памук намажете засегнатото място със 70 % алкохолен разтвор. След това избършете. Внимавайте да не засегнете окото.

Третиране с топлина

Топлината помага за намаляване на инфекцията и болката. За тази цел могат да Ви помогнат варените яйца. Вземете едно яйце и го разрежете наполовина. Сложете го в кърпа и наложете върху окото.

Лекарствени средства

Всеки лекар предписва различни лекарства според оплакванията. Вашият личен лекар най-добре знае какво е подходящото лечение за Вас. Обикновено се предписват следните лекарствени средства във вид на капки: преднизолон, сулфацил-натрий, пеницилин, хидрокортизон и др. Ако ечемикът протича с висока температура и отпадналост, лекарят може да назначи лечение с антибиотици. Най-ефикасни от тях са амоксил и олоксацин.

Лечение с лайка

Лайката може да се използва при лечението, но е добре да се посъветвате с лекар. Сварете чай или отвара от лайка. С помощта на тампон, натопен в отварата, почистете окото. Правете това в продължение на няколко дни.

Лосион от алое

Алоето има силни антиоксидантни и антисептични свойства. Натопете памук с лосион от алое и почистете очите.

Диета

При наличие на ечемик не употребявайте пържени и пикантни ястия.

Физиотерапия Ки

Физиотерапия при ечемик на окото се извършва до шест дни. По време на процедурите топлината убива бактериите и по този начин се премахва възпалението.

Автор: Катя Благоева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *