ЗДРАВЕ

Консумацията на сирене помага за контрол на кръвната захар

Много хора намаляват консумацията на сирене или дори го изваждат от менюто си, притеснени от високото съдържание на мазнини в тази храна. За това припомня изданието „Медикъл Експрес“, позовавайки се на някои от тенденциите в храненето в последно време.

Съвсем до друг извод обаче стигат диетолози от Университета на Алберта, които правят любопитно изследване върху плъхове. Гризачите са се намирали в преддиабетно състояние, като лекарите са им давали за консумация както нискомаслено, така и обикновено сирене. Резултатите показват, че и двата вида са се отразили благоприятно на плъховете.

„Това означава, че сиренето не влошава нещата, а всъщност може да ги подобри, що се отнася до сърдечносъдовите заболявания и риска от диабет“, заявява каза Катрин Чан от екипа диетолози, извършили експеримента.

Резултатите са категорични – сиренето е стабилизирало нивата на инсулин на гризачите, макар и все още да не е ясно, как точно се е случило това. Катрин Чан обаче заявява, че то е успяло да нормализира фосфолипидите, които се извличат от млечните мазнини и са важни за редица функции в нашия организъм.

„Сиренето не нормализира изцяло ефекта на инсулина, но значително го подобрява. И няма значение дали е нискомаслено или обикновено“, заяви още Катрин Чан.

Иначе казано, може би не е нужно да се притесняваме чак толкова от консумацията на сирене. И тук всичко опира до хапването с мярка, защото, все пак, тази храна е калорична.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *