ЗДРАВЕ

Рак на щитовидната жлеза: ключови симптоми

Едно от сериозните заболявания на ендокринната система е рак на щитовидната жлеза. За съжаление ранните симптоми на коварната болест понякога може да се объркат с най-обикновена настинка. Ето защо е важна ранната терапия.

И понеже най-често откриването на тумора става случайно при направени ЯМР или ултразвук на щитовидната жлеза по друг повод, не трябва да се игнорират началните признаци на заболяването.

Има много симптоми на злокачествения тумор на щитовидната жлеза, от които шест са ранни и са особено показателни.

Болки в гърлото

Макар че в много от случаите новообразуванията в щитовидната жлеза невинаги се усещат, понякога поради появилите се възли може се усетят болки. Те се причиняват от възпалената предна част на шията. Възпалението се разпространява по цялата й ширина, а нерядко и към ушите.

Постоянна кашлица

За да не се обърка кашлицата от простуда с кашлицата, причинена от рак на щитовидната жлеза, характерното е, че при симптомите на рак липсва треска и храчки. Всъщност по този начин организмът реагира на неоплазмата, правейки опити да я изтласка.

Дрезгав глас

Зад щитовидната жлеза се намира ларингиалният нерв, контролиращ мускулите на гласните струни. Ако новообразуванието излезе извън щитовидната жлеза, то може да се компенсира или дори да увреди този нерв. Появи ли се внезапно дрезгав глас без причина, непременно трябва да посетите лекар.

Уплътнение на врата

Такова уплътнение мъжете обикновено напипват, докато се бръснат, а жените – докато се гримират. Въпреки че от всички новообразувания на щитовидната жлеза около 90% не са опасни, все пак трябва да се проверяват. Нужно е да проследите как се развиват, като се изследвате и си правите ултразвук.

Затруднено дишане

Ако се появи задух, това е признак за анапластична форма на рак на щитовидната жлеза. При всички случаи туморът е много агресивен и расте бързо.

Трудно преглъщане

Този признак също предупреждава, че ракът е в напреднала фаза. Може също да означава, че се е появило злокачествено образувание на ларинкса и посещението на лекар е спешно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *