ЗДРАВЕ

Профилактика от народната медицина срещу настинка и грип

В пика на грипната епидемия може би заразата все още не ви е повалила. Но имате ли усещането, че започвате да се разболявате? Закашляте се все по-често, а по гърба ви преминават студени тръпки. Вкъщи някой е болен, а на работното място колежката до вас постоянно кашля. Грози ви опасност от грип.

Профилактично пиете вече парацетамол. Ето и няколко предложения от народната медицина, с които да подсилите имунната си система и да предотвратите разболяване от настинка и грип.

Чай от дафинов лист

Необходими съставки:

5 – 6 дафинови листа

1 лимон

6 с. л. мед

150 мл вода

Нека първо водата да заври на котлона. После запарете с нея дафиновите листа за 10 минути. Отстранете ги и изстискайте в чая сока на лимона. Накрая добавете меда. Разбъркайте хубаво течността, докато медът се разтвори напълно.

Приготвяйте си този чай 4 – 5 последователни дни, за да се избавите от кашлицата.

Редовна консумация на чесън

Чесънът е всепризнато лекарство, което помага при много заболявания. Особено полезен е срещу настинка и грип. Всяка вечер изяждайте по една глава чесън и той ще ви действа като ваксина, защото успешно преборва бактериите и вирусите.

В Европа още през Средновековието са го ползвали като лек срещу редица инфекции. Доказано е, възпрепятства калциевите отлагания в кръвоносните съдове и така предпазва от инфаркт. Понижава нивото на холестерина в кръвта, с което я разрежда и подобрява кръвообращението. Също смъква високото кръвно налягане. Народната мъдрост гласи, че който яде чесън, доживява до дълбока старост.

Лечебна каша от банани и мед

2 банана с черни петна по обелките

2 с. л. мед

200 мл вода

Обелете бананите и ги намачкайте в по-дълбок съд. Сгорещете водата. Щом заври, залейте с нея бананите. Оставете сместа да престои половин час, докато се охлади. Добавете меда и хубаво объркайте.

Яжте от получената каша 3 – 4 пъти на ден. Тя помага при възпалено гърло, хроничен бронхит, кашлица, при проблеми с отделителната система и при затруднена дефекация.

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *