Рецепта от шеф Михалчев: Запечена скумрия с мед и зеленчуци
Шеф Петър Михалчев е един от най-атрактивните майстори на кулинарията у нас. Широката публика го познава от ролята му на жури в риалитито „Мастършеф“. Шеф Михалчев светкавично привлича внимание със своя външен вид и многото татуировки, които има, но и с чувстото си за хумор.
Истината е, че Петър Михалчев е истински властелин в кухнята, а негов специалитет са азиатските ястия. Именно към този тип ястия е насочен и неговият ресторант, който можете да откриете в София.
Днес ще ви предложим рецепта от богатия арсенал на шеф Михалчев. Ще ви покажем как да си сготвите запечена скумрия с балкански мед и салата от пресни зеленчуци.
Нужни продукти:
1 филе скумрия, 20 мл. соев сос Kikkoman, 20 мл. балкански липов мед, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 1 морков, 1/2 пащърнак, 30 гр. праз лук, 1/2 лимон и 1 к.л. сусамово олио
Начин на приготвяне:
1. Нарежете зеленчуците на тънки жулиени и ги овкусете с половинката лимон, както и със сусамовото олио.
2. Почистете филето скумрия от костите, като гледайте да премахнете и тънката ципа от кожата. Набраздете с помощта на нож. Вземете соевия сос Kikkoman и балканския мед, и намажете хубаво с тях.
3. Печете в тостер за филийки, но само откъм кожата (т.е. – с кожата нагоре), за да получите хрупкава кожа и сочно филе.
4. Когато овкусите подобаващо своите зеленчуци, подредете ги и залейте с това, което е останало от соса. След това добавете вече изпеченото филе скумрия. Пожелаваме ви добър апетит!
Pingback: Медоносната пчела – най-важното живо същество на планетата - Fermerite.com