Рецепта на Силвена Роу за веган шоколадова торта
Атрактивната шеф Силвена Роу е сред отявлените привърженици на ястията, приготвени на веган основа. Тя е убедена, че веган храните оказват благоприятно влияние върху здравето, поради което в нейните ресторанти се предлагат множество подобни гозби.
Днес ще ви представим рецептата на шеф Роу за веган шоколадова торта, която тя представи по време на стоя мастърклас в кулинарното риалити „Мастършеф“. Сладкишът се прави изцяло на основата на растителни елементи, а сред основните съставки е авокадото.
Съветът на HubavaJena: Ако ви се иска да си приготвите нещо сладко и вкусно, не пропускайте да разгледате страхотните способия за десерти от EMAG – добрият резултат е гарантиран!
Първата ви задача е да пресеете съставките си, като сухите са брашно, сол, бакпулвер, сода и какао. Мокрите съставки в рецептата са вода, екстракт от ванилия и олио от лешник. Разбъркайте в дълбока купа. Вземете два броя авокадо и ги разполовете, изваждайки костилките.
Пасирайте авокадото и течните съставки, а когато сте готови, изсипете ги към сухите съставки. Разбъркайте съвсем леко, използвайки силиконова шпатула.
Получената смес разделете на три равни части. Сипете в намаслени рингове, поставени върху тава, застлана с хартия за печене. Целта е да получите блатове. Всичко това се пече на 170 градуса за време от около 11 минути.
Ганашът при тази рецепта се прави от шоколадови копчета, захар, ванилов екстракт, сол и сироп от кафяв ориз.
Поставете шоколада в купа и я поставете в тенджера с вода. Бъдете сигурни, че водата не докосва дъното на купата с шоколада, за да не изгори. Топете на водна баня.
Вземете друга купа и смесете растителната мазнина със захарта, солта и ваниловия екстракт. Към тази смес, посредством наистина тънка струйка, добавете сиропа от кафяв ориз. Нужно е струйката да е тънка, за да получите пухкав и лек ганаш. Трябва да внимавате да не се втечни прекалено много.
Вземете разтопения шоколад и го добавете на тънка струйка в сместа със сиропа, като лекичко разбивайте.
Пуканки се правят от зърна царевица. Вашият веган карамел за пуканките се приготвя като смесите кокосово мляко, кафява захар и малко сол.
След като блатовете са изстинали, можете да сглобите тортата. Важното е блатовете да не са топли, за да не се разтопи вашият ганаш. Залейте пуканките с получения карамел и ги начупете леко. Махнете изгорелите, ако има такива. Върху първия блат намажете ганаша, а с пуканките украсете тортата. Поръсете с какао.
Pingback: Анна Стойкова - веган факторът в MasterChef | Хубава Жена