Рецепта за апетитно чесново хлебче

Вероятно повечето от вас са чували, че думата “компания” идва от латинските думи “com” (със) и “panis” (хляб). Хлябът се е свързвал с приятелство, споделяне, общуване и прекарване на хубаво време, заедно с близките хора.

Много от нас обичат да ходят на ресторант, именно за да си похапнат пърленка, багета или фокача. Познаваме различни видове хляб – например хлебче с кашкавал, хлебче с масло, хлебче със сирене. Ще ви представим рецепта за домашно приготвено чесново хлебче, което да си направите сами вкъщи и което е също толкова вкусно, както когато ви го сервират в заведение. Гарантираме ви, че вашите близки ще останат очаровани, ще си оближат пръстите и дори ще забравят за основното ястие. 

Необходими продукти:

Домашно тесто – 700 гр.

Масло – 50 гр.

Чесън – 4 скилидки

Жълтък – 1 брой

Магданоз

Сол

Нека първо да се захванем с приготвянето на домашното тесто. Необходимите продукти за него са:

Брашно – 1 кг.

Мая за хляб – 25 гр.

Вода – 400 гр.

Краве масло – 150 гр.

Захар – 20 гр.

Сол

Начин на приготвяне:

Изсипете в купа маята за хляб, захарта, брашното и хладката вода. Миксирайте до получаване на хомогенна смес. Оставете тестото да втаса за около 30 минути

След това добавете още брашно, сол, краве масло и яйце. Отново миксирайте, добавяйки вода. За да се стегне достатъчно тестото, добавете още брашно и продължете да разбърквате. 

Когато сместа е достатъчно стегната и еластична, изсипете я и започнете да месите, като добавяте брашно. Използвайте точилка. Разстелете тестото като блат за пица с помощта на точилката и след това го сгънете под формата на багета. Направете няколко разреза по цялата дължина на багетата. 

Пригответе малко магданоз, четири скилидки чесън, 50 гр. масло и една супена лъжица сол. Използвайте чопър, за да смелите продуктите. С получената смес намажете тестото в направените разрези. Покрийте с кърпа и оставете тестото за петнайсет минути. След това намажете обилно цялата багета с жълтък. 

Оставете я да се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса за 40 минути. Резултатът е пухкаво чесново хлебче с хрупкава коричка и вкусен аромат от масълце и чесън. 

Приятен апетит! 

Прочетете още: Как да си направим баница от стар хляб?

Автор: Таня Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *