ЗДРАВЕ

Какво се случва в тялото, ако намалите кафето до едно на ден

Струва ли ви се, че напоследък сте някак си  по-тревожни и нервното напрежение е ваш неизменен спътник? Концентрирате се все по-трудно, а нощем не се наспивате добре. Ако тези симптоми са ви добре познати, може би виновник за тях е не друго, а просто високите дози кофеин, които приемате дневно. Не можем да твърдим със сигурност това, защото кафето влияе различно на всеки организъм, но въпреки това си струва да се замислите.

Може би вие сте от хората, които са по-чувствителни към кофеина и бихте могли да разрешите лесно здравословните си проблеми, просто като ограничите приема му. Според учените, ако сведете до минимум употребата на кафе, например, пиете само по една чашка сутрин, това би довело до значителни и много благоприятни промени във вашия тонус. Нека видим по-конкретно в какво се изразяват те.

Ако сте свикнали да пиете повече кафе, в първите дни на ограничение може да изпитате известен дискомфорт, например симптоми на безпокойство, депресия и трудна концентрация. Това е напълно нормално и не бива да ви плаши. Всички тези неща ще отшумят бързо, само трябва да бъдете последователни и да не се отказвате от крайната цел. А тя е, да подобрите възможно повече здравословното си състояние.

кафе
Намаляването на дневната доза кафе може да доведе до неочаквани ползи

Един от неприятните ефекти от повишения прием на кофеин е, че тъй като той има диуретично действие, дехидратира тялото, повишавайки отделянето на урина. Вярно е, че това има и положителни страни, защото помага за изчистването на токсините от тялото, но също така е вярно и че кофеинът поддържа висока киселинност в организма, което е причина за по-бързото размножаване на бактериите и респективно повишава риска от инфекции.

Ако имате чести болки в гръдната област и страдате от стомашни киселини, виновник също може би е кофеинът, приеман в големи дози. Известно е, че кафето дразни стомаха и червата, но когато ограничите дозите, всичко постепенно ще си дойде на мястото.

Също така, ще се наспивате и по-добре. Дори и да не забелязвате това, кафето пречи на съня ви, защото възпрепятства правилното протичане на циклите и провокира по-чести нощни събуждания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *