Недостиг на витамин B12: ето какви са признаците

Ролята на витамините, в частност и на витамин В12, е отдавна призната. Те са изключително важни за здравето ни и липсата им може да предизвика редица здравословни проблеми. За съжаление, често пъти менюто ни ни е достатъчно разнообразно, така че да се осигури пълен комплект от ценните вещества. Тогава се налага да вземем спешни мерки като променим рязко начина си на хранене или прибегнем до допълнителен прием на витамини под формата на таблетки. Днес ще говорим за сигналите, които ни подава тялото, за да алармира, че не му достига витамин B12.

Слабост и умора

Ако все се чувствате уморени и работоспособността ви е снижена до нулата, дори и когато сте се наспали добре, това може би издава липсата на витамин В12. На клетките не достига достатъчно кислород, тъй като преносът му до органите е затруднен. 

Пожълтяване на тена и очите

В случай, че кожата или очите ви изведнъж са придобили нездрав жълтеникав нюанс, следва неотложно да се консултирате с вашия лекар. В повечето случаи се касае за липса на витамини и той ще ви даде точни указания как да си ги набавите.

витамини
Недостигът на витамин B12 може да се отрази негативно на здравето ви
Изтръпнали крайници

Това е още един сигурен признак, че страдате от недостиг на В 12. В този случай производството на защитния слой на клетките, а именно миелина, е затруднено, което е и причината за постоянното изтръпване. Разбира се, изтръпването може да се е признак и на съвсем други здравословни проблеми, но това ще се установи с точност само след консултация с лекар и назначаването на конкретни изследвания.

Депресия

Недостигът на витамин В12 може да предизвика чести депресивни състояния, поради понижените нива на серотонин, популярен и с названието хормон на щастието. Затова, ако често се чувствате потиснати, не е зле да се информирате дали това не е вследствие от липсата на витамин В12, преди да прибегнете към антидепресантите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *