ЗДРАВЕ

Редовен секс за здраве и дълголетие

Особено когато сексуалният ни живот е с човека, когото обичаме, получаваме не само несравнимо удоволствие, но и значително укрепваме нашето здраве. Задоволяването на сексуалните потребности е важно условие за постигане на баланс и равновесие в организма.

Ето за какво най-много помага воденето на редовен и пълноценен полов живот:

Премахва стреса и напрежението

Сексът разтоварва психиката и прогонва натрупания стрес. Освобождава т. нар. „хормони на щастието”, действа отпускащо и успокояващо. Прегръдката, милувката, любовната игра създават усещане за сигурност и блаженство. Ласките стопяват нервното напрежение и стабилизират общото състояние на организма.

Пропъжда болката

Сексуалната възбуда и оргазмът са силен аналгетик. Водят до освобождаването на хормони, които притъпяват усещането за болка.

Ако се потопите в любовната страст, дори нещо да ви боли, вие забравяте за болката. Тя значително намалява или съвсем изчезва. Това става, защото бушуващите хормони повишават прага на болезнената търпимост.

Заздравява имунитета

Сексуалните контакти укрепват имунната ни система. Организмът задейства защитните си механизми по-лесно, произвежда по-бързо антитела срещу бактериите и вирусите. Правещите редовно секс боледуват по-рядко, а дори да се разболеят, се възстановяват по-леко.

Стимулира работата на сърцето

Добрият секс е като хубава гимнастика, която съживява всяка клетка на тялото.

Сърдечният ритъм се увеличава, стимулира се кръвообращението.

Задействат се мускулите, което води до изгарянето на 5 калории в минута или над 100 калории за половин час.

Регулира кръвното налягане

Половият акт влияе на кръвното налягане, като го коригира. След любовното съприкосновение хората, страдащи от високо кръвно, се чувстват прекрасно и заради това, че кръвното им налягане се е понижило.

Подмладява и удължава живота

Научно проучване установява, че практикуващите секс 4 пъти седмично с постоянен партньор се възприемат със 7 – 12 години по-млади от календарната си възраст. Всъщност освобождаването на естроген и тестостерон по време на интимния контакт ни зарежда с нова жизнена енергия и ни кара да се чувстваме по-млади и витални.

В продължение на 10 години американски учени изследвали 100 мъже на средна възраст. Оказало се, че по-дълго живеят тези, които са имали по-чести сексуални контакти и повече оргазми.

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *