Компромисите – тайната на стабилната връзка

В любовната връзка не всичко е цветя и рози, цъфтящи в безоблачна романтика. Идеални хора няма, всеки носи своите предимства и недостатъци, има си индивидуални особености и малки странности.

За да запазим доверието, уважението и любовта помежду си, се налага да се примирим с някои неща, приемайки другия безрезервно, дори с цената на компромиса.

Всъщност точно компромисите са тези, които крепят връзката и я правят устойчива на превратностите в живота.

За какво се налага да правим компромиси най-често?

Личното пространство и свободата

Когато сме наистина влюбени, времето с любимия все не ни стига. Жадуваме за вниманието му, имаме нужда да споделя с нас, искаме да знаем абсолютно всичко за него. Но съществуват граници, които не бива да се прекрачват. Не трябва да сме обсебващи. Всеки има необходимост от лично пространство и уединение.

Усещането, че някой те следи, рови се в персоналния ти компютър, в личните ти вещи, постоянно диша зад гърба ти, за да си вре носа навсякъде, определено е смущаващо и неприятно.

Изземването на личната му свобода ще го резервира и ще го отблъсне. Независимо колко сте го приели като част от вашия собствен свят, не забравяйте, че той е отделна личност и не му пречете да бъде себе си. Направете компромис и потиснете желанието си да завземате всяко кътче в живота му. В края на краищата, светът не се върти само около вас!

Тайните от миналото

Създадем ли нова любовна връзка, никак не е желателно да се вторачваме в предишните любови на партньора си, нито пък да му натрапваме своето минало. То е затворена страница, нещо приключило завинаги.

Ако не можем да се отървем от склонността си да сравняваме настоящия си приятел с бившите си гаджета, правим лоша услуга на себе си. Така едва ли ще успеем да се почувстваме щастливи с нашата нова любов. И неговите, и нашите тайни от миналото трябва да бъдат забравени. Продължавайки да разравяме старите рани, ние обричаме връзката си на провал.

Каквито и шокиращи неща да научим за предишния му живот, ако го обичаме, трябва да сме способни на компромис, за да изградим връзката си на чисто.

Неговите приятели и роднини

В обкръжението му ще има хора, които бързо ще ни допаднат. С времето ще се сближим повече и те ще станат важни за нас.

Но ще се запознаем и с такива, които определено няма да харесаме. Обаче ще е груба грешка, ако вземем да го настройваме срещу тях, да му натякваме и да се сърдим, че поддържа приятелски или роднински отношения.

Отново ще е най-удачно да изберем компромисен вариант. Не е задължително да се срещаме с негови близки, които ни карат да се чувстваме зле. Но щом те са скъпи за него, нямаме никакво право да възпрепятстваме контактите му.

Малките лоши навици

Неговите малки странности и лошите му навици не бива да стават причина за раздяла. Всеки си има свой стил на живот, затова не бива да очакваме, че другият ще прави нещата точно като нас или както ни се иска.

Дори някои негови привички да ни дразнят, по-добре е да не им отдаваме значение. Човек на 20 години по-лесно би се поддал на превъзпитание, но ако говорим за зрял мъж на 40, опитите ни да го променяме са безсмислени и направо обидни.

При положение че е свикнал през почивните дни да спи до късно, а ние сме ранобудни, ако да речем, още в 10 часа пие бира вместо кафе и с часове чете вестник на дивана в хола, често забравя лампата в банята включена или обича да гледа порно – всичките тези неща страшно ни изнервят. Дразним се, но не трябва да драматизираме. Със сигурност и ние имаме кусури, които той едва изтърпява. Нека не сме дребни душици, а по-толерантни към слабостите му. Взаимните компромиси правят съжителството възможно и връзката – успешна.

любов
Създадем ли нова любовна връзка, никак не е желателно да се вторачваме в предишните любови на партньора си

Неуспехите и провалите

Има периоди в живота, когато нещата не вървят и делата зациклят. Човек е изправен пред камара проблеми и неприятности, налягат го страхове за бъдещето, кариерата му претърпява поражения и удари под кръста. Точно в такива тежки моменти е решаваща ролята на партньора и неговата подкрепа.

Дори да считате, че до голяма степен приятелят ви сам си е виновен за провала, вие сте човекът, който трябва да е неотлъчно до него и да му помага в трудна ситуация. Не забравяйте, че когато обичате някого, вие оставате с него и в добро, и в зло. Любовта е и саможертва.

Прощаване на грешките

Кой не допуска грешки? Не бива да сме прекалени съдници и да упрекваме непрекъснато другия. Ако сме неспособни да прощаваме и да забравяме, не бихме могли да задържим връзката си.

Тук отново на помощ ни идва умението да правим компромиси. Ако непрекъснато натякваме на партньора си за негови грешки и пропуски, се превръщаме в досадни мърморани, които никой дълго не би търпял.

За да се радваме на хармонична и здрава връзка, нека сме по-широкоскроени, а не дребнави и себични. Да бъдем тактични, да знаем как да правим компромиси. Но разбира се, не и такива, които биха ни обезличили.

Автор: Гана Василева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *