РЕЦЕПТИ

Лаваш – какво (не) знаем за този арабски хляб?

Тънък и подобен на питка, лаваш придобива все по-голяма популярност у нас. Безквасен, той  може да се консумира като всеки един обикновен хляб или да бъде използван за различни сандвичи, бурито или дюнер. 

Какво всъщност е лаваш? 

Той е традиционния хляб на Армения, от където се смята, че произхождат корените му. През 2014 г. “лавашът, приготвянето, значението и външния вид на традициония хляб като израз на културата в Армения” е вписан в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО.

Можете да намерите лаваша в две различни форми – правоъгълна и кръгла. В Армения хлябът се замесва и разточва ръчно, при което става доста дълъг и широк. Именно затова правоъгълният лаваш се смята за традиционен и най-близък до оригинала от едно време. Той е подходящ за направата на баница, лазаня, щрудел и т.н. Кръглият лаваш е много удобен за по-лесни и бързи хапвания като сандвич, бурито и др.

лаваш

Можем ли да си направим домашен лаваш? 

Да, и при това изключително лесно. Трябват ви само три съставки – вода, сол, брашно. Смесете около 180 мл вода, 2 чаши брашно и щипка сол в дълбок съд и замесете. Трябва да се получи нито много лепкаво, нито прекалено твърдо тесто. Добавете малко олио по желание. 

Разделете на топки и оставете върху набрашнен плот да си починат за 20-30 мин. Може да ги покриете и с кърпа. Някои хора приготвят тестото още от вечерта и го оставят да престои цяла вечер. 

След това разточете всяка една от топките в избрана от вас форма (кръгла или правоъгълна). Печете в загрята фурна на около 200 градуса за 6-7 минути от всяка страна. Колкото повече ги държите под топлината, толкова по-хрупкави ще станат.  Лавашът се съхранява на стайна температура, далеч от други храни, от които може да абсорбира миризма.

Оригиналната фурна за приготвяне на традиционен лаваш всъщност се казва „тонир” и е вкопана в земята, а градусите ѝ достигали до 480. Характерно за арменците е, че не сядат без своя лаваш на масата.

Старо арменско предсказание гласи: “Когато сънуваш лаваш, това е знак за благосъстояние и щастлив живот”. 

Е, вече склонихте ли да опитате лаваш, или дори да направите?

Прочетете още: Рецепта за апетитно чесново хлебче

Автор: Йоана Томова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *