Лаваш – какво (не) знаем за този арабски хляб?
Тънък и подобен на питка, лаваш придобива все по-голяма популярност у нас. Безквасен, той може да се консумира като всеки един обикновен хляб или да бъде използван за различни сандвичи, бурито или дюнер.
Какво всъщност е лаваш?
Той е традиционния хляб на Армения, от където се смята, че произхождат корените му. През 2014 г. “лавашът, приготвянето, значението и външния вид на традициония хляб като израз на културата в Армения” е вписан в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО.
Можете да намерите лаваша в две различни форми – правоъгълна и кръгла. В Армения хлябът се замесва и разточва ръчно, при което става доста дълъг и широк. Именно затова правоъгълният лаваш се смята за традиционен и най-близък до оригинала от едно време. Той е подходящ за направата на баница, лазаня, щрудел и т.н. Кръглият лаваш е много удобен за по-лесни и бързи хапвания като сандвич, бурито и др.
Можем ли да си направим домашен лаваш?
Да, и при това изключително лесно. Трябват ви само три съставки – вода, сол, брашно. Смесете около 180 мл вода, 2 чаши брашно и щипка сол в дълбок съд и замесете. Трябва да се получи нито много лепкаво, нито прекалено твърдо тесто. Добавете малко олио по желание.
Разделете на топки и оставете върху набрашнен плот да си починат за 20-30 мин. Може да ги покриете и с кърпа. Някои хора приготвят тестото още от вечерта и го оставят да престои цяла вечер.
След това разточете всяка една от топките в избрана от вас форма (кръгла или правоъгълна). Печете в загрята фурна на около 200 градуса за 6-7 минути от всяка страна. Колкото повече ги държите под топлината, толкова по-хрупкави ще станат. Лавашът се съхранява на стайна температура, далеч от други храни, от които може да абсорбира миризма.
Оригиналната фурна за приготвяне на традиционен лаваш всъщност се казва „тонир” и е вкопана в земята, а градусите ѝ достигали до 480. Характерно за арменците е, че не сядат без своя лаваш на масата.
Старо арменско предсказание гласи: “Когато сънуваш лаваш, това е знак за благосъстояние и щастлив живот”.
Е, вече склонихте ли да опитате лаваш, или дори да направите?
Прочетете още: Рецепта за апетитно чесново хлебче
Автор: Йоана Томова