3 вълшебни десерта, които препоръчваме

Признаваме си, обичаме да си угаждаме и задръжките ни буквално падат, когато стане въпрос за сладко. Митът за жените и шоколада е верен почти за всички представителки на нежния пол и трудно можем да му устоим, но далеч не е само единственият ни сладък любимец.

Днес ще ви представим рецепти за още няколко десерта, които заемат челно място в личната ни изкусителна класация. Съветваме ви да изпробвате поне един от тях още сега.

Кокосови бонбони без печене

Време за приготвяне: 40 мин.

Количество: 25-30 броя

  • 450 г кокосови стърготини (+ 50 г за овалване)
  • 3 с.л. кокосово масло
  • 3 с.л. мед
  • 1 с.л. ванилов екстракт

Кокосовите стърготини се смилат в блендер за няколко минути, докато сместа стане плътна и леко влажна. Слагат се в купа и се добавят кокосовото масло, медът и ванилията. Разбърква се добре с лъжица. Оставя се за 20-30 минути, докато сместа се втвърди. С лъжица се гребва по малко от сместа и с ръце се оформят топчета. Овалват се в кокосовите стърготини и се прибират в хладилник до сервирането им.

Милфьой

Време за приготвяне: 30 мин.

Количество: 16 парчета

  • 2 пакета прясно бутертесто
  • 120 г захар

(за крема):

  • 4 жълтъка
  • 40 г захар
  • 40 г царевично нишесте
  • 40 г разтворимо кафе
  • 400 мл прясно мляко
  • 125 мл сметана
  • 1 ванилия
  • 150 г къпини

Тестото се разстила в тава върху пергаментова хартия и се нарязва на правоъгълници с размер 6х3 см. Фурната се загрява на 200-210 градуса. Върху тестото се слага подходяща тава (за да не се надигне при печене) и се пече 7-8 минути, след което горната тава се отстранява, правоъгълниците се поръсват със захар, пекат се още 7 минути и се оставят да се охладят. За приготвянето на крема в кора се смесват жълтъците, захарта, нишестето, ванилията, разтворимото кафе и няколко лъжици от прясното мляко. Останалото мляко и сметаната се загряват почти до завиране. Наливат се внимателно, при непрекъснато бъркане, към сместа с жълтъците. Съдът се слага на котлона и кремът се вари на слаб огън 2-3 минути при непрекъснато бъркане. После се охлажда. Прехвърля се в сладкарски пош с кръгъл накрайник и се прибира в хладилник. Върху тестената кора се слага крем, следва кора, крем, кора, крем и се завършва с къпини. Така се оформят и останалите порции. Десертът се поднася веднага.

Тирамису с боровинки

Време за приготвяне: 40 минути

Количество: 6-8 чашки

  • 500 г „Маскарпоне“
  • 5 жълтъка
  • 50 мл прясно мляко
  • 100 г захар
  • 1 ванилова захар
  • 5 белтъка
  • 1 щипка сол
  • 100 г бишкоти
  • 150 мл портокалов сок
  • 50 мл портокалов ликьор
  • 10-20 г натурално какао
  • 6-8 пръчици канела
  • 300 г боровинки
  • Пресни листа от мента

Жълтъците, захарта, ваниловата захар и млякото се разбиват на водна баня. Темтературата на водата не трябва да надвишава 82 градуса. Охлажда се до 50 градуса и внимателно се смесва с маскарпонето. Белтъците се разбиват на пяна, като се добавя щипка сол. Когато кремът се охлади до 20 градуса, внимателно се прибавят белтъците. Портокаловият сок се смесва с портокаловия ликьор. В тази смес се потапят бишкотите, начупват се на парчета (в зависимост от размера на чашките за сервиране) и се слагат в чашките. Прибавя се маскарпонето и чашките се прибират в хладилник. Преди сервиране във всяка чашка се поставя канелена пръчица, поръсва се какао, добавят се боровинките и се украсяват с листенца прясна мента.

Автор: Надя Манова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *