Рецепта: Как да си приготвим къпана баница
Къпана баница се смята за типично българско ястие, но всъщност е разновидност на тази, която ние познаваме като взаимствана от нашата съседка Турция.
Традиционната къпана баница се прави с точени, домашно приготвени кори. Въпреки това обаче, можем да си направим апетитна къпана баница и с готови кори, ако искаме да спестим време, а може би и не умеем да точим.
Докато при обикновената баница корите се редят и се заливат след това, при „къпаната” всяка кора се потапя в сместа от яйца и мляко. Така овкусяването става равномерно и се получава една дебеличка и вкусна баница.
Ето една лесна рецепта сред многото варианти за „къпана баница”:
Необходими продукти:
готови кори за баница -1 пакет (500г), по възможност „Одрински” или други по-дебели
яйца – 6 броя
прясно мляко – 250 г (1 ч.ч.)
кисело мляко – 3 с.л.
сода бикарбонат – 1 ч.л.
краве сирене – около 350г
краве масло – 1 пакетче (125г)
олио – 2 с.л.
Начин на приготвяне:
Първо приготвяме плънката, като надробяваме сиренето с вилица. Угасяме содата в киселото мляко, изсипваме го при сиренето и разбъркваме.
Разтопяваме маслото на слаб огън.
Намазваме тавата с олио. В купа поставяме яйцата, разбиваме ги и добавяме прясното мляко. Потапяме в получената смес първата кора и я слагаме в тавата. Не е важно кората да е добре изпъната, а дали покрива изцяло дъното. Върху кората разпределяме малко от плънката и поръсваме леко с масло. Ако корите ни са по-тънки, редим 2-3 и чак тогава слагаме плънка. Продължаваме така по същия начин до края, като внимаваме да завършим с кора.
Слагаме тавата с баницата в загрята предварително на 150° фурна, като увеличаваме градусите на 160-170. За 10-15 мин. печем само отдолу, за да се надигне, а после включваме и горния реотан.
Къпаната баница се пече до добиването на златист цвят. Като поизстине за 10-15 мин., я нарязваме на квадрати и сервираме. Можем да я консумираме за закуска или за десерт.