ЗДРАВЕ

Папиломи – опасни ли са и кога трябва да ги махнем?

Сред едни от най-неприятните образувания, които не са болезнени винаги, са папиломите. Те представляват доброкачествени видоизменения на кожата и лигавицата на някои органи. Причинява ги човешкият папиломен вирус (HPV), който води до аномално разрастване на епителните клетки.

Опасни ли са папиломите?

Групата вируси HPV наброяват над 100 разновидности. Сред тях са щамове, които причиняват появата на папиломи с различна форма, размери и местоположение: обикновени брадавици, плоски папиломи, папиломи по дланите и ходилата – „кокоши трън” и кондиломи (полови брадавици).

Поне 14 вида HPV са опасни. Сред тях най-вече са кондиломите, които са разположени поединично или на групи по лигавицата на половите органи и устата и при жените, и при мъжете. Почти винаги причиняват злокачествено образувание на шийката на матката или на пениса. Ето защо при откриването на брадавични образувания в гениталната област трябва да се потърси лекарска помощ, особено при сърбеж, болка или кървене. Ако са в ранен стадий, те се лекуват успешно с имуномоделиращи препарати.

Разбира се, и най-обикновените плоски папиломи и брадавици могат да причинят рак на кожата. Ако по невнимание откъснем такова образувание, разкървавим го, усетим, че ни сърби или забележим, че то расте, това е знак, че имаме проблем. Веднага трябва да потърсим лекар, за да не рискуваме една откъсната брадавица например да се изроди  злокачествено.

Кога трябва да махнем папиломите?

Повечето хора искат да премахнат папиломите по врата, по ръцете или раменете си, защото смятат, че ги загрозяват. Ако сме взели окончателно решение да отстраним грозните папиломи, трябва да се консултираме с дерматолог, който ще изясни вида на папилома и най-ефикасния начин за отстраняването му.

Днес съществуват достатъчно безболезнени процедури, които на разумна цена ще ни избавят от досадния проблем.

Народната медицина също предлага варианти за домашно отстраняване например с ябълков оцет, със смес от лук и сол, с масло от риган и др.

Все пак трябва да внимаваме със самолечението. Най-добре е да се предпазим от заразяване, особено от коварните генитални брадавици, най-вече като проявяваме  висока сексуална култура. Макар че вече има ваксина за млади момичета, която е с доказана ефективност и за жени до 45-годишна възраст, всяка жена трябва да посещава гинеколога си профилактично поне веднъж годишно. Напоследък се налага тенденцията за ваксиниране и на момчета за избягване на риска от  кондиломи.

Ако спазваме стриктно всички правила за лична хигиена и редовното вземаме витамини за укрепване на имунитета се, можем да сме сигурни, че елиминираме  възможността от зараза с човешкия папиломен вирус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *