Крем брюле: как да го приготвим у дома
Днес ще ви представим рецептата за един от най-известните и обичани френски десерти, а именно – крем брюле. Този десерт от години е еталон за завидни кулинарни умения, но дали наистина е толкова труден за приготвяне, ще ви оставим сами да прецените.
Съветът на HubavaJena: Ако ви се иска да си приготвите нещо сладко и вкусно, не пропускайте да разгледате страхотните способия за десерти от EMAG – добрият резултат е гарантиран!
За да си направите крем брюле у дома, ще са ви необходими следните продукти:
600мл течна животинска сметана
8 яйчени жълтъка
250г захар
1 пакетче ванилия
щипка сол
Взимате 8 яйца и отделяте жълтъците от белтъците. Изсипвате жълтъците в купа, към тях добавяте захарта, ванилията и една щипка сол. Останалите белтъци можете да запазите за друга рецепта. Продуктите в купата се разбъркват, докато се получи плътен крем. За по-лесно използвайте миксер. Когато сместа е готова, към нея се добавя сметаната, която преди това е загрята на котлон. Важно е сметаната да се отдели от котлона точно преди момента на завиране. Вече топлата сметана се добавя към продуктите в купата на малки порции, като същевременно с това не спирате да бъркате. Когато всичката сметана е добавена, прецеждате сместа през цедка, а след това я наливате в керамични купички.
Купичките нареждате в тава за печене, към която добавяте и 2-3 пръста вода. След това слагате тавата във фурната, която трябва да е загряла на 160 градуса. Кремът се пече на тази температура на водна баня в продължение на около 30 минути или докато не получи лек загар.
Когато кремът е готов, изваждате купичките от фурната и ги оставяте да се поохладят, като не ги вадите от водната баня. Ако имате горелка, изчаквате кремът да се охлади и преди поднасянето му добавяте захар, която нагрявате с горелката до нейното карамелизиране.
Ако нямате горелка, към всяка порция добавяте захар, като леко я заглаждате. Когато сте добавили захар към всяка купичка, поставяте купичките отново във фурната, но този път само на горен реотан и на възможно най-висока температура. Оставяте ги за няколко минути, докато захарта се карамелизира. След това вадите от фурната и оставяте да се охлади.