РЕЦЕПТИ

Три традиционни рецепти с кисело зеле

Киселото зеле е основна част от зимнината. Освен че е вкусно и лесно за приготвяне, то е носител и на витамини, което го прави и полезно. Предлагаме ви 3 рецепти, чрез които да го включите в менюто си.

Кисело зеле със свинско

Много лесна рецепта, за която ще ви трябват една зелка, около 800 гр., свинско месо, за предпочитане е да има малко мазнина, за да не стане прекалено сухо, олио, червен пипер, дафинов лист, черен пипер и бахар. Зелето се нарязва на ситни парчета, а месото – на по-едри. Слагат се в тенджера, като се заливат с вода, добавят се и подправките. Изчакайте зелето да омекне и след това изсипете съдържанието в тава и преместете яденето в предварително загрята фурна на 200 градуса. Изчакайте около 30 минути, докато зелето се запече, и извадете от фурната.

Зелеви сарми с кайма и ориз

Слагате малко лук в олио, докато се запържи, добавяте каймата, малко чубрица и червен пипер. През това време оставяте ориза да се свари. Когато са готови, се смесват, и така получавате плънката за сармите. Отделяте зелевите листа и започвате да слагате плънка във всяко едно от тях, по ваша преценка, в зависимост от големината на листата, и ги увивате добре. Когато сте готови, нареждате готовите сарми в тенджера и ги заливате със зелев сок и вода. Оставяте ги да се сварят за 1 час на тих огън.

Прочетете още: Бърза рецепта: Веган чипс от къдраво зеле

Капама с кисело зеле и няколко вида месо

За капамата можете да използвате няколко вида меса – пилешко, свинско, телешко, суджук. Всичкото месо се нарязва на едри парчета, а киселото зеле – на ситни. В глинен съд редите един ред месо, един ред зеле и малко ориз. За подправки можете да използвате сол, черен пипер, дафинов лист и олио. Когато наредите всичко, залейте яденето с червено вино, като гледате да се стече и надолу. Всичко това се покрива с голям лист кисело зеле и слагате капака. Гърнето се слага във фурната на 200 градуса, докато заври, а след това се оставя да се пече на 150 градуса за около 3 часа. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *