Картофени палачинки: Вкусни и диетични

Всички обичаме палачинки, сигурни сме в това. Има нещо изключително приятно да станеш сутрин през уикенда, а любимият човек да те е изненадал с порция от тези вкусни изделия. Или ако няма такъв, просто да си ги приготвиш сама.

Знаете ли обаче, че съществува и друга версия на палачинките, а именно – картофени такива? В някои страни те са много популярни и обичани. Сега ще ви предложим рецепта за картофени палачинки и сме сигурни, че ще я оцените подобаващо. Готови ли сте да започваме?

Важно! Ако нещо в рецептата не ви допадне, винаги можете да добавите някоя съставка по ваш вкус. Или пък просто да махнете това, което не ви харесва. Вие сте господарят в кухнята, не забравяйте това!

Време за приготвяне: 25 минути

Порции: 4

Необходими съставки: 500 гр. картофи, половин среден на големина лук, 3/4 до 1 ч.л. сол (по ваш вкус), млян черен пипер (по ваш вкус), смляно индийско орехче (по ваш вкус), 1 голямо яйце, 50 мл. мазнина по избор за пържене

Начин на приготвяне:

1. Пригответе си съставките, за да може всичко да ви е готово и под ръка.

2. Изплакнете, обелете и настържете картофите си. Когато вече са настъргани, поставете ги в тензух и изсипете възможно най-много от течността им в купа. Оставете течността да престои няколко минути. След това изцедете внимателно, като оставете картофеното нишесте на дъното на купата. Добавете настърганите картофи в купата с нишесте.

3. Време е да настържете лука и да го добавите към картофите. За подправка сложете сол, смлян черен пипер и смляно индийско орехче. Добавете и суровото яйце. Уверете се, че ще смесите добре съставките.

4. Загрейте мазнината (с височина около 1 см. от дъното) в тиган с незалепващо покритие.

5. Време е да поставите 50-70 гр. от картофената смес (от стъпка 3) в горещата мазнина. Леко изравнете тестото с лъжица. Картофените палачинки трябва да се пържат по 4-5 минути от всяка една страна или до получаването на цвят в златисто кафяво.

6. Когато са готови, поставете палачинките в чиния, облицована с хартиени кърпи. Така ще поемат излишната мазнина. Сервирайте ги (може и горещи), като е добра идея да добавите заквасена сметана или ябълков сос. Добър апетит!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *