Кои са хората, които не бива да ядат картофи?
Едва ли има много хора на този свят, които да не обичат картофи. Те могат да бъдат приготвяни по различни начини – печени, варени, пържени и винаги са вкусни. Те са и в основата на някои основни български ястия, като например мусаката. А децата ги обожават, когато са изпържени и гарнирани с малко сирене или кетчуп.
Но знаете ли, че има хора, при които не е добра идея да се консумират картофи?
Да, има такива! Звучи наистина странно да го чуем, но е факт, че дори и такъв феномен се забелязва в природата.
Лекари и диетолози са на мнение, че тази храна трябва да бъде избягвана от хора с наднормено тегло или ниска киселинност на стомаха. Това е защото картофите повишават кръвната захар. Те водят не само до трупане на излишни килограми, но и до определени нарушения в работата на сърдечно-съдовата система. Освен това, тялото има нужда от голямо количество стомашен сок, за да успее да ги усвои. А ако страдате от намалена киселинност на стомаха, има риск картофите да не се усвоят по правилния начин, казват експертите.
Ако сте диабетици, лекарите съветват да не консумирате повече от 250 грама картофи на ден. Те трябва да бъдат варени, задушени или печени. Придържайте се към тези съвети на експертите и ще бъдете по-здрави и слаби.
Pingback: Картофени палачинки: Вкусни и диетични