Летни ремонти: всичко, което трябва да знаете

Между 2010 и 2016 година арх. Милица Кирева завършва Магистратура Архитектура в Университет по Архитектура Строителство и Геодезия ( УАСГ).

Професионалният ѝ опит се състои в: 1 година работа във фирма за дизайн и производство на камини и индивидуални проекти за интериорни и екстериорни елементи от естествен камък – кухненски плотове, стълбища, бани, фасади и др.; 5 години във фирма за външна реклама – дизайн на външни и интериорни реклами и рекламни материали, изготвяне на проектна документация, служеща за издаване на разрешително за монтаж, интериорен дизайн.
През годините арх. Милица Кирева е изготвяла самостоятелно проекти за интериорен дизайн на жилища и е участвала активно в различни архитектурни проекти.
След получаване на Пълна Проектантска Правоспособност в началото на 2020 г. решава да основе свой бранд, където да обедини всички сфери, в които е придобила опит през годините и архитектура, интериор и графичен дизайн да си взаимодействат като един организъм. Затова го нарича Mess by Militsa – нейната “бъркотия”, чрез която да изрази себе си и идеите си. 

Последните месеци прекарахме повече време вкъщи от обикновено, което неминуемо ни кара да забележим всички малки и големи недостатъци, които до момента сме пренебрегвали. През месец август навлизаме в едно подходящо време, както за отпуска, така и за освежаване на дома. Един основен ремонт изисква планиране от по-рано и отнема много време. Освежаването може да се случи и в рамките на един уикенд или отпуска.

Какво трябва да знаем, ако планираме летни ремонти?

Преди да започнете нещо, първата и най-важна стъпка е да съставите план, за да спестите излишното лутане. Подредете идеите си, изяснете какво искате да промените, структурирайте бюджета си и си поставете срокове. Ако искате да правите по-генерални промени, но не знаете от къде да започнете, винаги можете да се обърнете към дизайнер, който да помогне, както с визуализиране на идеите ви, така и с подбора на цветове, материали, функционално разпределение, проектирането на мебели или с избора на готови от търговската мрежа, спрямо бюджетът, който сте му задали.

Ако сте решили да се справите сами с предстоящите летни ремонти, ето няколко съвета, които ще ви спестят малко време:

1.Започваме от най-тежката част – ремонтите, включващи строителни дейности. Лятото е подходящо време за подмяна на дограми, врати, подови настилки, измазване и боядисване на стени и тавани, най-вече заради атмосферните условия. Ако сте решили да се заемете с това, но нямате възможност да напуснете дома си, моят съвет е да започнете от най-вътрешната и най-малко използвана стая. Коридорът оставете за последно и се подгответе за много строителен прах и мръсотия. Стигнете ли до него, най-добре стягайте багажа и се запътвайте към морето. Добре проучете строителните бригади, преди да ги поканите у дома си. Най-добре работете с препоръчани специалисти, за да няма неприятни изненади.

2. Цветовете са основна част от промяната, независимо дали ще правите тежки летни ремонти, или леко освежаване. С много малко усилия можете да постигнете значителни промени и да внесете свежест във вашия дом. Няма да давам съвети за тенденциите в интериора, кой е цветът на 2020 и т.н. Когато става въпрос за дом, най-важното е той да носи характера на своите обитатели. За да аранжирате дома си като дизайнер, започнете от цветната палитра. Представете си, че разполагате с едно бяло платно. Изберете кой цвят искате да бъде доминиращ, той ще бъде вашият акцент. Преди да приложите акцента, трябва да подготвите основата. За да избегнете ефекта на дъгата, добре е да изберете неутрални и натурални нюанси за стените и подовите настилки и започвайте да творите. Ако сте по-смели и помещението позволява, можете да боядисате една или две стени в избрания доминиращ цвят. Заложете цветни акценти като завеси, мека мебел, възглавнички, килим, подложки за хранене или някоя друга декорация. Можете да добавите и втори цвят за акцент или да използвате различни нюанси на първия, стига всичко да е в подходящото съотношение.

летни ремонти

Пример за стая със светли стени и основен акцент – тъмно сиво, допълнителни цветни акценти в декорацията и смекчаване на студенината на сивото с натурални дървесни тонове. ( проект на Mess by Militsa)

Пример за цветна комбинация за любителите на марокански плочки в кухнята. ( проект на Mess by Militsa)

летни ремонти

Пример за светла кухня, в която допълнителни щрихи са тъмно-сивите и черни елементи на интериора, както и свежите цветни декорации и растения. ( проект на Mess by Militsa)

3. Изброявайки всички останали стаи, не може да оставим на заден план банята. Изборът на плочки е много приятен, но има много неща, които трябва да бъдат съобразени. Изборът на цветовете важи в пълна сила и тук, но трябва да вземете под внимание и някои фактори като големина на пространството, твърдост на водата и др. Например, ако харесвате бани с големи плочки, но вашата е с малка квадратура, това само ще я накара да изглежда още по-малка. Ако банята е тясна и дълга, чрез правилно позициониране на плочките, може визуално да добавите обем, например с правоъгълни тесни и дълги плочки за пода, положени перпендикулярно на дължината на банята. Ако харесвате тъмни цветове, но водата във вашия регион е с повече варовик, това ще ви донесе известни главоболия. В такива случаи трябва да бъдете гъвкави и да пригодите пространството според вашите нужди и желания.

Пример за баня с малка площ, в която желанието за тъмна баня е комбинирано с даденостите на пространството, като се разширява оптично чрез подредбата на плочките и изборът на светли тонове за две от стените. ( проект на Mess by Militsa)

летни ремонти

Пример за акцент от марокански плочки в банята. ( проект на Mess by Militsa)

4. За последно оставих най-приятната част – балконът. В много домове той е още един или единственият склад. Но когато нямахме възможност да излизаме, много от нас искаха да имат досег до природата в дома си. Затова съм подготвила идеи с няколко леки подобрения, които можете да използвате по време на вашите летни ремонти. Изберете настилка с дървесни мотиви – декинг или гранитогрес, имитиращ дърво или изкуствена трева. Изберете леки и удобни мебели, които да понасят различни атмосферни условия. Ако площта не позволява да сложите маса, можете да си направите дървен плот на парапета. Особено ако сте на висок етаж, ще се наслаждавате на чудесна гледка, когато пиете кафето си сутрин или чаша вино вечер. Засадете растения. Ако разполагате със свободна стена, можете да я използвате, за да окачите на нея саксии с пресни подправки, а сандъчетата по парапета с цъфтящи в различни цветове растения, радват както вашето око, така и на околните. Хубавото е, че красивият балкон води до домино ефект, все повече съседи се вдъхновяват и скоро ще видите голяма част от фасадата, отрупана с пъстрота.

летни ремонти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *