ЗДРАВЕ

Ракия: начини на приложение в народната медицина

Открай време ракията е любима напитка на българските мъже. Освен за почерпка и удоволствие, се използва като домашен лек за много болести. Ако се пие в умерени количества и не се злоупотребява с нея, тя е дезинфекция за организма и източник на здраве. Максималната полезна дневна доза е 100 грама.

Ето за какво може да бъде цяр:

Бронхити и простудни заболявания

½ л ракия

10 счукани зърна карамфил

10 гр стрита медицинска дъвка

5 гр нишадър

5 гр боров терпентин

Разбъркайте всичко и оставете разтвора да престои 10 дни на тъмно и хладно място. След това го прецедете. Взема се по 1 супена лъжица 30 минути преди ядене.

При настинките са много ефикасни разтривките. В 200 мл ракия се разтварят 2 аспирина и с тази смес се обтрива цялото тяло. След разтриването болният трябва да се завие с вълнени одеяла, за да се изпоти.

Киселини в стомаха

В ½ л ракия се накисват 150 гр черни боровинки за 10 дни. След което ракията се прецежда. От нея се пие по 30 мл на гладно само при нужда.

Язва

Прави се отвара от 1 л ракия и 4 супени лъжици жълт кантарион или звъниче. Престоява 7 дни, после се прецежда. Пие се по 30 мл преди хранене.

Безплодие

300 мл ракия

300 мл зехтин

300 гр захар

10 гр счукани зрънца карамфил

10 гр черен пипер

10 гр канела

Всичко се обърква и трябва да преседи 3 – 4 дни. Прецежда се. От получения еликсир пият и двамата съпрузи по 1 лъжица вечер, преди лягане.

Високо кръвно налягане

Ракията има способността да смъква високото кръвно. За целта сутрин се удрят 2 – 3 глътки, а вечер преди ядене се изпиват 50 мл от нея.

Ставни заболявания, шипове, артрит

Листа от растението репей се накисват в много силна ракия. Болните места се намазват със свинска мас, за да не изгори кожата, а после се налагат с напоените листа от репей. Мястото се завива с найлон и се превързва с вълнен шал, за да загрее.

Ставните болки се лекуват и с компрес от ракия и накиснати в нея кестени. Приготвя се по следния начин: 1 л ракия се смесва с около 20 нарязани или начукани кестена. Стои затворена 1 месец, а след това с нея се правят компреси на болните стави.

Метаболизъм

Пиенето на ракия подобрява храносмилането, защото тя спомага за отделянето на сокове и ензими, които ускоряват смилането на храната. 50 – 70 мл ракия вечер са цяр за стомаха.

Зъбобол и пародонтит

При болни зъби или венци голямо облекчение дава жабуренето с ракия. Тя дезинфектира устната кухина, упоява нерва на болния зъб и пресича болката. Премахва лошия дъх и цери пародонтита, ако е в начален стадий.

Пийте ракия за здраве, но винаги се придържайте към дневната си доза и никога не я превишавайте, за да не се пристрастите. Не забравяйте, че алкохолът е порок и трябва да го управлявате вие, а не да сте зависими от него! Използвайте ракията с мярка, за да ви е сладка и полезна!

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *