ЗДРАВЕ

Кои са най–полезните храни за сърцето – съветите на кардиолозите!

Артериите представляват големи кръвоносни съдове, които пренасят кръвта от сърцето до всички органи и мускули на тялото. Снабдяват ги с енергия и кислород. Ето защо е от съществено значение да се грижим за нашата сърдечно – съдова система, благодарение на списък с най–полезните продукти за сърцето, съставен от кардиолози.

Пълнозърнести храни – консумацията на пълнозърнести храни може да намали риска от сърдечно – съдови заболявания, поради благоприятния ефект на тези храни върху нивата на холестерола.

Зехтин – зехтинът съдържа антиоксиданти, наречени „полифеноли“, които са не само ефективни при високо кръвно налягане, но и свалят стойностите на лошия холестерол. Зехтинът, въпреки това, че спада към мазните храни, той съдържа мастни киселини, които са полезни за здравето на сърцето.

Ядки – ядките са източник на полезни мазнини, богати са на фибри и витамин Е, а проучванията показват, че редовната им консумация понижава нивото на лошия холестерол в кръвта.

Аспержи – този продукт е богат на редица полезни вещества като фолиева киселина, калий, фибри, витамин B6, витамин A, витамин C и витамин B1 (тиамин). Благодарение на богатия си състав от хранителни вещества, аспержите помагат при проблеми със сърцето.

Нар – този плод е богат на микроелементи и витамини, сред които витамин C, витамин B1 и B2, витамин P. Нарът притежава свойството да насища кръвта с кислород и по този начин помага срещу лошия холестерол.

Куркума – активната съставка в куркумата е куркумин, който е познат на учените с противовъзпалителните си свойства. Куркуминът също така намалява възпалението и окислителното увреждане, което е от голямо значение при сърдечни заболявания.

Сирене – изследване, направено от китайски учени гласи, че хората, които консумират ежедневно сирене имат по – малък риск от сърдечно – съдови заболявания и инсулт. Но внимавайте с консумацията на този продукт, тъй като е богат на мазнини. Избирайте нискокалоричния му вариант.

Диня – този плод е изключително полезен за сърцето, благодарение на съдържанието на определени аминокиселини. Честата консумация на диня подобрява функциите на сърдечния мускул и циркулацията на кръв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *