СВЕТСКИ

Мария Илиева – една успяла жена

За рождения ден на певицата – 1 декември, излезе нейният трети албум, озаглавен „Всичко – най доброто от Мария Илиева”. Тя го представя на своите почитатели така: „Този албум обединява най-емблематичните ми песни от началото до днес. Усещам го като едно пътуване в мен самата – израстване, надграждане и завършеност.” Определено това е една висока самооценка, която обаче не е без покритие. В дългата си творческа кариера Мария има блестящи изяви зад гърба си, пее рамо до рамо със знаменитости от световна величина. Винаги е била обществено ангажирана личност, която изразява гражданска позиция.

Съвсем наскоро получи престижната награда на списание „Грация” „Жена на годината – 2018” в категория „Музика”. Гласовитата звезда на България признава, че това наистина е най-щастливата година в нейния живот, защото се ражда синът й Александър.

Тя е родена във Велико Търново. Израства в семейство на музиканти. Майка й Ваня Монева е диригент на хор „Космически гласове”, а баща й Красимир Илиев е концерт-майстор на Софийския духов оркестър. Още петгодишна тръгва на уроци по солфеж и пиано. Като ученичка пее в хорова школа. Семейството се премества в София, където Мария завършва математическата гимназия „Паисий Хилендарски”. После е студентка в УНСС, специалност „Застрахователен бизнес”. Учи магистратура „Международни отношения”.

Става вокал на банда „Високо” и това е времето, когато окончателно решава да се посвети изцяло на музиката. Зарязва престижната си работа в застрахователен офис, за да пее. За началните години в музикалната си кариера твърди, че са били най-трудните. Имало е моменти, когато са й липсвали стотинки дори за градски транспорт. По-късно успява да си купи кола и постепенно стъпва на краката си.

През 2000 година поставя началото на група „KAFFE”. Води две музикални предавания – „Само за теб” – CG TV и „По вълните на музиката” – предаване за класическа музика в БНТ.

Българска Музикална компания слага началото на соловата й кариера, като предлага да я продуцира. Днес самата Мария Илиева притежава и ръководи продуцентска компания.

Големият й пробив на музикалната сцена става с песента „Лунен сън” през 2001 г. Следват хитовете „Нищо”, „Стерео стая”, „Крадена любов” – в дуо с Графа, „Сама”, „Видимо доволни” – дует с Криско. Печели хиляди фенове в страната и чужбина, които пълнят залите на нейните концерти.

Поканена е да участва в световното турне на Тони Карейра, на което двамата представят песента „Първата голяма любов”. Тя пее на 3 концерта в зала „Олимпия” в Париж и на още 2 в лисабонската MEO Arena.

 Снима се в няколко български филма, между които са „Откраднат живот” и „Столичани в повече”.

 През годините развива активна обществена дейност – нещо, което повечето български творци отбягват. А тя участва в редица знакови кампании. Лице е на образователната програма „Заедно в час” – за деца от уязвимите социални групи. Става Лице на кампанията „Децата на България” на в-к „Стандарт” за набиране на средства за талантливи деца. От 2006 до 2011 г. – Лице на кампанията срещу трафик на хора и насилствена проституция. През 2008 – 2009 г. е Посланик на фондация Ican Too за набиране на средства в помощ на деца в неравностойно положение.

Сключва много рекламни договори. Рекламно лице е на M-tel, на AVON Sensuelle, на Експресбанк, на BMW за България.

Таблоидите не се умориха да нищят любовния й живот. Приписваха й връзки с много мъже – с режисьора Люси Иларионов, с министъра на спорта Красен Кралев, с певеца Атанас Колев, с Криско, Иво Аръков и т.н. Самата тя не обича да говори за личния си живот, защото го смята за нещо съкровено. Бащата на сина й се казва Георги Михайлов. С него не живеят заедно. Той е по-млад от нея – на 27 години, установил се е в Белгия, където учи и развива бизнес.

Пред Венета Райкова в предаването „Папараци” по Би Ти Ви певицата изрази безкрайната си благодарност към всички, подали й ръка по творческия път. В интервюто тя смело заяви: „За 40 години към днешна дата съм един безкрайно щастлив и обичан човек. Чувствам се реализирана! Това ми дава достатъчно свобода да правя тези избори в живота си, които смятам за правилни.”

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *