ЗДРАВЕ

Радикулит: какво трябва да знаете за това заболяване?

Макар че името на това заболяване напомня колит, двете нямат нищо общо и не бива да се бъркат. Днес ще говорим за това какво е радикулит, какви са неговите симптоми и методите за лечение.

Радикулитът представлява възпаление на периферните нерви, излизащи от гръбначния стълб. Може да има различни причини за възникването му – например такива биха могли да бъдат простудни фактори като стоене на течение, особено ако това е съчетано с изпотяване. Различни травми или заболявания на гръбначния стълб също може да доведат до радикулит.

Заболяването има различни проявления, в зависимост от това кое е засегнатото коренче. Ако проблемът е провокиран от шийните коренчета, може да възникне цервикален (шиен) радикулит. Той се характеризира с поява на болки в главата, шията, рамото и ръката, както и нарушаване на техните нормални функции.

Засягането на гръдните коренчета води до торакален (познат още като гръден) радикулит, който може да доведе до следните оплаквания: повишена или понижена сетивност при допир, болка и висока температура. Болки, които се увеличават при вдишване, най-често имат характер на бодеж и нарастват при навеждане и изправяне, водят до контрактури. Често се възприемат от пациентите като болки, идващи от сърцето.

Засягането на коренчетата в областта на пояса и кръста водят до лумбо-сакрален (поясно-кръстцов) радикулит. При натиск на определени точки на бедрото, където преминава седалищният нерв, болката се усилва, а при сгъване на крака в коляното тя намалява. В засегнатите зони се появяват двигателни нарушения с пареза (непълна парализа) на отделни мускули и мускулни групи и хипотрофия (намалена маса) на мускулатурата на бедрото, подбедрицата и ходилото.

При оплаквания трябва бързо да се потърси лекарска помощ. Не е добре да се отлага лечението или да се изчаква болката и неразположението да преминат от само себе си, защото това би повлияло на процеса на излекуване – неговите продължителност и ефективност.

Обикновено за излекуването на радикулит се прилага кинезитерапия.

По статията работи: Цветелина Котева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *