ЗДРАВЕ

Гуарана – растението, което укрепва сърцето и подмладява кожата

В напрегнатото ежедневие може би често ви се случва да сте потиснати, отпаднали, уморени, да чувствате осезаемо, че не ви достига жизнена енергия. Опитайте се да повишите тонуса си с помощта на гуарана. Във вид на тинктура и като хранителна добавка ще я намерите в биомагазините и в билковите аптеки.

Гуараната идва от Южна Америка (Венецуела и Бразилия). Тя е вечнозелен храст с огромни листа, бели цветове и малки яркочервени плодове. Местното население там векове наред я употребява за лечебни цели. През последните петдесет години свойствата й са научно изследвани и доказани. Затова съставките на тази билка днес успешно се използват във фармацевтичната индустрия.

Всяко плодче от гуарана има в себе си семе, наподобяващо око. То съдържа пет пъти повече кофеин, отколкото едно зърно кафе.

В състава на екзотичното растение влизат алкалоидите танин, теобромин и теофилин, омега-3 и омега-6 мастни киселини, фибри, магнезий, витамин К.

Силен стимулант, гуараната се използва за приготвянето на енергийни и ободряващи напитки, за производството на хранителни добавки, както и за извличане на чист кофеин. Също от нея се правят различни балсами и мехлеми.

Вижте кои са основните лечебни свойства на гуараната:

Зарежда организма с енергия

В гуараната се съдържа много повече кофеин, отколкото в кафето. Това я прави невероятен източник на енергия. Действа ободряващо, пробужда всички сетива. Нейното стимулиращо въздействие достига до всяка клетка на тялото. Наличието на омега-3 и омега-6 мастни киселини се отразява благотворно на мозъка, засилва когнитивните му функции, прояснява ума и съзнанието. Повишава нервната проводимост в организма и значително ускорява бързината на рефлексите.

Повишава настроението

Екстрактът от гуарана стимулира производството на „хормоните на щастието”, както и тяхното придвижване. Понижава драстично стреса и ни кара да изпитваме блаженство, доволство и щастие от живота.

Някои учени са убедени, че гуараната има способността да повишава либидото и влияе благотворно на сексуалността. Ето защо я препоръчват и като афродизиак.

Гуараната е растение с различни ползи за нашето здраве.

Стимулира храносмилането и помага за отслабване

Билката е богата на фибри, които осигуряват отлична чревна проходимост и се грижат за чревната фауна. Така се подпомага храносмилането и отделянето на отпадъчните продукти. Мастните киселини и протеините допринасят за лесното и бързо освобождаване от излишните килограми.

Доказано е, че лечебното растение притежава силата да потиска апетита.

В Ню Йорк през 2001 г. в болнично заведение е проведено изследване с 67 пациенти на средна възраст със затлъстяване. Резултатите от проучването категорично потвърждават, че вследствие от приема на гуарана наблюдаваните лица са намалили значително наднорменото тегло.

Растението е силен диуретик и води до по-често уриниране. Това също допринася за изхвърляне на токсините, възпрепятства задържането на течности в организма и способства за разграждане на мазнините.

Укрепва сърдечносъдовата система

Фибрите в гуараната съдействат за прочистването на артериите. По този начин се стимулира кръвообращението и работата на сърцето.

От една страна, приемът на гуарана увеличава обема на кръвоносните съдове, като ги прави по-проводими. От друга страна, нейното високо съдържание на катехини способства за разреждането на кръвта и за по-добрата й циркулация в организма.

Подмладява кожата

Маслото от гуарана подхранва кожата, придавайки й еластичност и свежест. Особено ефективно действа при проблеми с акне, почиства белезите по лицето.

Балсам от гуарана лекува скалпа при наличие на ранички и екземи, а също премахва пърхота.

Гуараната наистина е в състояние да направи така, че да се почувствате по-жизнени, по-радостни, много работоспособни и здрави. Обаче имайте предвид, че не трябва да надвишавате дневната доза, която е максимум 4000 мг. И е наложително да ограничите драстично кафето, ако вземате гуарана, иначе рискувате да се натровите с кофеин!

Не бива да приемате гуарана, ако сте бременна или кърмите, ако пиете антидепресанти, приспивателни или сте под влияние на упойка.

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *