ЗДРАВЕ

Цитонамазка в борбата с рак на маточната шийка

Цитонамазка (още наречена PAP test) е метод на изследване, свързан с профилактика на маточната шийка при жените. Методът е разработен още в зората на миналия век и е доказано, че случаите на развитие на рак на маточната шийка са спаднали значително оттогава. 

Цитонамазката е процедура, която е препоръчително да се прави веднъж или два пъти годишно при гинеколог, не е болезнена и няма място за тревоги. Направление всяка дама може да изиска от своя личен лекар.

Представлява вземане на известно количество клетки от повърхността на маточната шийка с помощта на четчица, след което тези клетки се поставят върху предметно стъкло и се наблюдават под микроскоп в лабораторни условия.

Препоръчва се цитонамазката да се прави от всички дами като рутинен профилактичен преглед и когато не са в период на менструация. Също така е добре да не се ползват тампони поне предишния ден преди изследването, както и продукти за интимна хигиена. Методът е единственият начин за мониторинг на евентуално заболяване и рак на маточната шийка в начален етап от неговото развитие. Разбира се, възможни са и някои неточности при изследването, тъй като се случва например да не се събере достатъчно количество клетки или да се замърси пробата, но при две или три процедури годишно няма начин да се пропуснат абнормални изменения (в случай на такива).

В случай че дадена дама е под влияние на някои фактори като ХИВ инфекция, има отслабена имунна система поради претърпяна операция или трансплантация на орган, лекарите е нормално да препоръчат цитонамазките да се правят по-често поради повишен риск. Но общо взето за представителките на нежния пол между 21 и 65 г. процедурата е препоръчителна поне един път в годината. 

Прегледът при гинеколог трябва да бъде навик на всяка жена, независимо дали има проблеми, или не и тя да изисква не само и единствено цитонамазка. Тя сама по себе си дава информация относно евентуални промени или предпоставки за развитие на рак на маточната шийка, но не и скрининг на други полово предавани инфекции.

По статията работи: Ивета Микова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *