РЕЦЕПТИ

Гравче на тавче – кулинарно балканско изкушение

Гравче на тавче или още тавче гравче, е традиционно македонско ястие, но всъщност всички балкански държави имат своя собствена разновидност на вкусното изкушение. В България е популярно като боб на фурна или запечен боб, в зависимост от региона. На гръцки ястието се нарича φασουλοταβάς (фасулотавас).

Познаваме го и от сръбската кухня. В менюто там също присъства като “гравче на тавче”, “тавче на гравче”, среща се и като “графче тафче”, и “тафче графче”. Изобщо, разнообразието от названия определено е богато, но вкусът е един и същ – страхотен!

Може да се приготвя с или без месо, като и по двата начина е изключително вкусно.

Рецептата е много лесна за приготвяне и в началото наподобява начина, по който си приготвяте традиционна боб чорба.

Необходими продукти:

1 ч.ч. фасул – бял/шарен/какъвто предпочитате
1 морков
1 малка глава лук
3-4 скилидки чесън
сухи червени чушки
олио
червен пипер
доматено пюре/пресни домати
джоджен
сол
бекон/наденица

Начин на приготвяне:

Бобените зърна се почистват и се накисват във вода. Оставят се да престоят така от 3 часа до 1 нощ. След това се сварява в тенджера по стандартния начин, по който приготвяте боб чорба.

Отделно в тиган се сгорещява олио и в него се запържват моркови, лук, чесън, червен пипер и/или сухи червени чушки. Когато бобът е сварен, те се добавят в него.

След това готовото ястие се отцежда и изсипва в глинен съд, след което се пече на 220 градуса. Поднася се с различни видове месо, но може и постно. Ако добавяте месо, сложете го към края най-отгоре, за да се запече.

Можете да експериментирате с някои от съставките, като например вие прецените дали да слагате моркови, чесън, сухи чушки. Гарантираме ви обаче, че с този букет от аромати ястието става много по-вкусно и апетитно. Не забравяйте да добавите и задължителния за всеки фасул джоджен, който придава неповторимо ухание на гозбата.

По статията работи: Цветелина Котева

  • Снимка: By Oliver Manev – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64476752

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *