ЗДРАВЕ

Пържене с масло убива! Ето защо трябва да спрете да го правите

Пържене с масло – по-добре спрете да го правите!

Много от нас обичат да си похапват пилешки хапки или пържени картофки било в заведение, било вкъщи. Чували сме, че влияят зле на организма ни, но са ни толкова вкусни, че продължаваме да ги консумираме. Трябва обаче сериозно да се замислим за това, че някои мазнини надхвърлят в пъти вредното си въздействие и не е изключено да доведат до сериозни здравословни проблеми.

Защо маслото е опасно за пържене?

Мазнината, която се използва за пържене, се загрява до 200° или повече. Високата температура променя не само структурата на продукта, но и тази на мазнината.

Това води до отделянето на свободни радикали, които увреждат клетките и често разболяват тялото. Дори е възможно да се стигне и до генни мутации, които да предизвикат рак.

Ирина Бережная, гастроентеролог и диетолог, съветва да не се пържи с масло. Най-добре е то да се използва само сурово. Тя е категорична, че след температура от 70°, се появяват свободни радикали, рисков фактор за ракови заболявания.

Каква мазнина е подходяща за пържене?

Според Бережная свинската мас е по-добра за готвене от маслото, макар че калориите в приготвеното с нея ястие ще бъдат повече.

Най-добре е да се използва зехтин, тъй като при висока температура той не произвежда свободни радикали.

Д-р Иван Карасев, онколог, споделя мнението на Бережная. Според него опасността от рафинираното слънчогледово олио идва от преработката му по време на рафинирането с бензин и хексан. Тези химикали не могат да се очистят напълно от олиото и попадат в храната.

Освен това образуваните канцерогенни вещества в олиото, когато се пържи с него на висока температура, се абсорбират в храната и се поемат от организма.

Казано накратко, какъв е изводът? Когато е възможно, а това е почти винаги, избягвайте пържене с масло. Пазете своето здраве и тялото ви ще ви бъде благодарно за това. Използвайте други, по-здравословни начини, за да пържите своята храна. Един от начините за това е използването на еър фрайър, например. Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *