СЕМЕЙСТВО

Съвети за пубертет при момичетата

Пубертет при нашите дъщери – един особен етап, за който всички родители със сигурност изпитват сериозни притеснения.

Пубертетът при момичетата започва обикновено около 11-годишна възраст. По-специално в този период хормоните причиняват редица физически и психически промени в тялото на девойките. Психологическите промени се изразяват, наред с други неща, в повишена чувствителност и раздразнителност, както и в нарастваща дистанция от родителите. А именно те са призовани да подкрепят своята пубертетна дъщеря, без да пречат на нейния порив за независимост.

Кога започва женският пубертет?

В сравнение с момчетата, пубертетът при момичетата започва по-рано. Докато момчетата често не навлизат в пубертета, преди 12 годишна възраст, момичетата обикновено влизат в него на 10-11 годишна възраст. През последните 150 години възрастта, на която момичетата достигат пубертета, продължава да намалява. За сравнение: в миналото момичетата са получавали първата си менструация средно едва на 15 до 17 години, а днес средната възраст за започване на менструацията е 13 години. 

Пубертет: какво се случва и кога?

Пубертетът е процес на промяна, който продължава много години. Като цяло в него се прави разлика между 3 фази, всяка от които води до различни промени.

Физически промени по време на пубертета

Какво всъщност се случва в тялото по време на пубертета? Естественият процес започва в мозъка. Много нервни центрове са разположени в хипофизната жлеза. Те се стимулират от надбъбречната жлеза и й дават нареждане да произвежда полови хормони. Началото на производството на хормони е придружено и от физически промени.

Спринт на растежа

Естрогените оказват влияние върху растежа на скелета. В допълнение към повишаващото се ниво на естроген, растежният хормон соматостатин и тироидният хормон тироксин също водят до повишаване на височината. Напълно възможно е момичетата да израстнат с до 15 сантиметра по-високи в рамките на една година.

Промени във фигурата 

Женският полов хормон естроген има ефект и върху липидния метаболизъм. По този начин той осигурява типично женското разпределение на мастните клетки в подкожната мастна тъкан. По-конкретно, това се забелязва в следните насоки: бедрата стават заоблени, тазът по-широк и тялото постепенно придобива леко крушовидна форма. 

момиче
Пубертет при момичетата – един наистина особен период

Растеж на матката и вагината

В детството матката се състои от дълга шийка и малко тяло. Тази пропорция се променя по време на пубертета. Тялото на матката става около три пъти по-голямо от шийката на матката. Дължината на влагалището също се удвоява. Вагиналната стена става малко по-дебела. Тези промени са необходими, за да се подготви женското тяло за евентуална бременност.

Развитие на гърдите

Развитието на женската гърда започва на средна възраст от 12,5 години. Под зърното има жлезиста тъкан. Под влияние на хормоните и натрупването на мастна тъкан, тъканта там става по-голяма. Развитието на гърдите може да започне едностранно и първоначално да протича асиметрично, но това е  напълно нормално. Развитието на гърдите е напълно завършено до 17-годишна възраст на момичето. 

Първа менструация 

Повечето момичета получават първата си менструация на възраст между 11 и 13 години. Тъй като ендокринната система все още е доста нестабилна към този момент, кървенето може първоначално да е нередовно. Някои момичета страдат от повишени менструални спазми, което също се дължи на хормоналната ситуация в тялото, която е необходимо да се изравни. Използването на болкоуспокояващи хапчета може да подобри симптомите, но трябва да бъде разрешено от лекар. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *