ДОМАКИНСТВО

Пране на килими вкъщи – как да го направим?

Пране на килими вкъщи – как да го направим възможно най-добре?

Килимите постоянно привличат мръсотия и прах. От само себе си се разбира, че правилното почистване е особено важно в този случай. Обясняваме кои домашни средства помагат и какво още трябва да имате предвид.

Килимите поддържат краката ни топли и правят дома ни уютен. Но за съжаление привличат много мръсотия. Петната по килимите са много трудни за избягване в ежедневието. Тук ще ви разкрием най-добрия начин да почистите килима си, как да се отървете от петната и кои домашни средства са най–добри за тази цел. 

Колко често трябва да почиствате килима с прахосмукачка? 

Точно колко често трябва да чистите килима си с прахосмукачка, зависи от много различни фактори. Специалистите препоръчват семействата с деца да почистват всеки ден дневната и трапезарията с прахосмукачка. В домакинство от двама души е достатъчно да използвате прахосмукачката два пъти седмично. Нещата са малко по-различни с килимите в спалнята. Колкото по-често се почистват те – токова по-добре. Разбира се, всичко това са само минимални препоръки. Можете да почиствате килимите си и по-често.Килимите с дълги косми се почистват най-добре с гладка приставка на прахосмукачката, а килимите с къси косми, от друга страна, с вакуум-четка. 

Колко често трябва да перете килима? 

Цялостно почистване на килимите е нужно да се прави на всеки една до три години. Ако се грижите добре за вашия килим – т.е. чистите го старателно с прахосмукачка поне веднъж седмично и незабавно премахвате петната по него – е достатъчно да го перете веднъж годишно. С така наречената машина за екстракционно пулверизиране или различните перящи прахосмукачки, може да изперете вашия килим, без нужда да го местите. С тях почистващият агент се впръсква с натиск в килима и след това се изсмуква отново по време на основното почистване. По този начин килимът се почиства старателно от мръсотия, прах и петна. Основното почистване трябва да се извършва с голямо внимание, тъй като е много важно пяната и остатъците от препаратите да бъдат напълно отстранени от килима. 

С какво да почистите килима си? 

За междинно почистване или за премахване на петна можете да използвате продукти от супермаркета или аптеката. Но многобройните домашни средства, които така или иначе вече имате у дома, също могат да бъдат от полза. 

килим
Как да изперем най-добре килима си в домашни условия?

Водата като чудодейно лекарство

В повечето случаи много петна изобщо не се нуждаят от прекомерна употреба на почистващи препарати. Просто намокрете засегнатите области и след това се отстранете замърсяването  с микрофибърна кърпа или мека памучна кърпа. 

Почистете килима със сол 

Солта помага за премахване на петна от червено вино. За целта поръсете със сол все още влажното петно. Солта ще попие течността. След това може просто да я съберете с прахосмукачката.

Почистете килима със сода за хляб или бакпулвер 

Бакпулверът и содата за хляб помагат по два начина. Поради химическия си състав, те отсраняват миризмите. Освен това са универсални препарати за премахване на петна. За целта разтворете супена лъжица сода за хляб или бакпулвер в литър топла вода, излейте сместа в бутилка с пулверизатор и напръсквате засегнатите области. Това гарантира равномерното приложение на сместа. Оставете сместа да подейства за няколко часа – може дори да я оставите цяла нощ за оптимален резултат. След това просто минете килима с прахосмукачката – петната са изчезнали, а от миризмата няма и следа. 

Това са някои важни съвети относно това как да направим пране на килими в домашни условия. А вие готови ли сте да опитате?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *