ЗДРАВЕ

Колко яйца на ден можем да ядем, ако сме минали 55 години?

Навършвайки определена възраст, малко или много започваме да се съобразяваме все повече с това какво похапваме. Или поне това са съветите на специалистите, що се отнася до нашето здраве. Едно от нещата, с които трябва да внимаваме, това определено са яйцата.

Ясно е, че те са универсален хранителен продукт и се ползват за приготвянето на различни ястия. А когато сме много гладни, можем набързо да ги изпържим, да си направим един омлет или да ги похапнем сварени. В същото време обаче хората, които имат проблеми с холестерола, например, трябва да внимават в какво количество консумират яйца.

Защо яйцата са полезни?

Яйцата са храна, която е изключително полезна за нас. От една страна, те имат богато съдържание на фосфолипиди, което помага в битката с т.нар. „лош холестерол„. Поради това някои експерти смятат, че яйцата могат дори да помогнат за превенция на заболявания като атеросклероза. Фосфолипидите помагат и за възстановяването на клетките на черния дроб, което е важно за хората, употребяващи повече алкохол.

Яйцата съдържат и холин, който поддържа функцията на черния дроб, като регулира нивото на инсулин и дори въздейства положително на мозъчната функция.

Едно от най-важните предимства на яйцата е високото ниво на протеин. За белтъчините знаем, че те са нужни за почти всяка една функция на нашето тяло. Поради това хората, които редовно спортуват, консумират голямо количество яйца в своята диета, освен ако не са вегани, разбира се.

яйца
Яйца – какво ги прави полезни?

Кога да внимаваме при консумацията на яйца?

Преминавайки в по-зряла възраст, ние трябва да имаме предвид, че консумацията на твърде много яйца може да ни навреди. Едно от най-важните неща е, че след 50-годишна възраст този продукт допринася за увеличението на мазнините в черния дроб. Това особено важи за хората, водещи по-заседнал начин на живот. А за съжаление, това са повечето хора, включително в България. (вижте ТУК как да си направите страхотна тренировка с подръчни средства).

Освен това, важно е не само колко яйца ядем, а и как точно ги ядем. Ако сте над 50, по-добре започнете тотално да избягвате пърженето. Така създавате допълнителна тежест за черния си дроб. По-добре заложете на омлет с по-малко желтък или направо премахнете целия желтък.

яйца
Не е важно само колко яйца ядем, а и как ги ядем

Колко яйца на ден можем да похапваме?

Британски учени са провели експеримент с по-възрастни хора, за да установят как точно яйцата имат ефект над нашия организъм. Едната група от изследвани хора са консумирали по едно яйце на седмица, а другата група – всеки ден по едно. Резултатите са показали, че при нито една от двете групи не се е забелязала промяна в състоянието на черния дроб, бъбреците или сърцето.

Според направените изводи, едно-две яйца на ден няма как да ни навредят. Не се препоръчва обаче тази бройка да се надвишава. Ако изцяло ви липсва физическа активност, което никак не е препоръчително, тогава може би е добре да консумирате яйца през ден, като най-добре би било те да бъдат варени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *