Как да проверим вкъщи дали сърцето ни работи добре
Безспорно най-голямата ценност е самият живот. За неговото опазване първостепенно значение има работата на сърцето и правилното кръвообращение.
Обикновено човек не усеща как се появяват здравословните проблеми и търси лекарска помощ, когато вече са налице сериозни усложнения.
Заседналият начин на живот, неправилното хранене, лошите навици в комбинация с ежедневния стрес разболяват сърцето.
Ето един прост, но сигурен метод, чрез който можем да се тестваме в домашни условия, за да разберем дали всичко със сърцето ни е наред, или имаме проблеми с кръвообращението и сърдечната дейност.
Тест за проверка на сърдечната дейност
Налейте леденостудена вода в купа и за по-сигурно пуснете в нея парченца лед от фризера. Потопете дланите си във водата за не повече от минута. Извадете ги и огледайте пръстите си. Ако върховете им са станали бледи или са посинели, вие имате нарушения в кръвообращението.
За да избегнете развитието на тежки заболявания като инфаркт и инсулт, трябва да сведете до минимум вредните навици, да водите борба с излишните килограми, да се движите повече, да излизате сред природата и да спортувате. И не на последно място – да промените менюто си.
Храните, които помагат най-много на сърцето:
Чесън
Честата му консумация силно стимулира работата на сърцето. Чесънът може да предотврати инфаркт или инсулт, тъй като притежава свойството да разрежда кръвта и поддържа в перфектно състояние цялата сърдечно-съдова система.
Зеле
С високото си съдържание на витамин С зелето заздравява стените на кръвоносните съдове. А калцият и фосфорът, с които снабдява организма ни, регулират вискозитета на кръвта.
Зеле, карфиол, броколи – яжте ги в изобилие, защото те подобряват неимоверно кръвообращението.
Доматите правят чудеса за разграждането на мазнините и преборват лошия холестерол. Богати са на ликопен – съединение, което представлява мощен антиоксидант.
Джинджифил
Джинджифилът намалява холестерола и предотвратява образуването на съсиреци в кръвта. Почиства и заздравява кръвоносните съдове. Редовното му включване в менюто е гаранция срещу инфаркт и инсулт.
Морски дарове
Рибата съдържа омега-3 мастни киселини и йод. Набавянето на достатъчно йод в организма облекчава протичането на метаболитните процеси и работата на кръвоносната система. Омега-3 мастните киселини пречистват съдовете и ги предпазват от задръстване с холестеролни плаки.
Най-малко 2 пъти седмично е желателно на трапезата ни да присъстват морските дарове.
Лют червен пипер и люти чушки
Веществото, което придава лютивия вкус на чушките, се нарича капсаицин. То спомага за унищожаването на лошия холестерол в кръвта и за пречистването на организма. Затова старите хора казват, че лютите чушки даряват дълголетие.
Пресни малини и боровинки
Тези мънички плодове са огромен източник на здраве! Те нормализират вискозитета на кръвта, предотвратяват образуването на тромби, помагат за насищането на тъканите с кислород. Зареждат ни с необходимите количества силицилова киселина, с витамин С и желязо.
Тиквени семки
Сигурно ще се изненадате, че те също помагат за цялостната дейност на сърдечно-съдовата система. От тях получаваме магнезий – микроелемент, който регулира механизмите на кръвосъсирването и не позволява образуването на съсиреци в кръвта. Способстват за прочистването на холестеролните плаки.
Ето защо е полезно от време навреме да си похапваме и тиквени семки.
Подготви: Гана Василева