ЗДРАВЕ

Как да проверим вкъщи дали сърцето ни работи добре

Безспорно най-голямата ценност е самият живот. За неговото опазване първостепенно значение има работата на сърцето и правилното кръвообращение.

Обикновено човек не усеща как се появяват здравословните проблеми и търси лекарска помощ, когато вече са налице сериозни усложнения.

Заседналият начин на живот, неправилното хранене, лошите навици в комбинация с ежедневния стрес разболяват сърцето.

Ето един прост, но сигурен метод, чрез който можем да се тестваме в домашни условия, за да разберем дали всичко със сърцето ни е наред, или имаме проблеми с кръвообращението и сърдечната дейност.

Тест за проверка на сърдечната дейност

Налейте леденостудена вода в купа и за по-сигурно пуснете в нея парченца лед от фризера. Потопете дланите си във водата за не повече от минута. Извадете ги и огледайте пръстите си. Ако върховете им са станали бледи или са посинели, вие имате нарушения в кръвообращението.

За да избегнете развитието на тежки заболявания като инфаркт и инсулт, трябва да сведете до минимум вредните навици, да водите борба с излишните килограми, да се движите повече, да излизате сред природата и да спортувате. И не на последно място – да промените менюто си.

Храните, които помагат най-много на сърцето:

Чесън

Честата му консумация силно стимулира работата на сърцето. Чесънът може да предотврати инфаркт или инсулт, тъй като притежава свойството да разрежда кръвта и поддържа в перфектно състояние цялата сърдечно-съдова система.

Зеле

С високото си съдържание на витамин С зелето заздравява стените на кръвоносните съдове. А калцият и фосфорът, с които снабдява организма ни, регулират вискозитета на кръвта.

Зеле, карфиол, броколи – яжте ги в изобилие, защото те подобряват неимоверно кръвообращението.

Домати

Доматите правят чудеса за разграждането на мазнините и преборват лошия холестерол. Богати са на ликопен – съединение, което представлява мощен антиоксидант.

Джинджифил

Джинджифилът намалява холестерола и предотвратява образуването на съсиреци в кръвта. Почиства и заздравява кръвоносните съдове. Редовното му включване в менюто е гаранция срещу инфаркт и инсулт.

Морски дарове

Рибата съдържа омега-3 мастни киселини и йод. Набавянето на достатъчно йод в организма облекчава протичането на метаболитните процеси и работата на кръвоносната система. Омега-3 мастните киселини пречистват съдовете и ги предпазват от задръстване с холестеролни плаки.

Най-малко 2 пъти седмично е желателно на трапезата ни да присъстват морските дарове.

Лют червен пипер и люти чушки

Веществото, което придава лютивия вкус на чушките, се нарича капсаицин. То спомага за унищожаването на лошия холестерол в кръвта и за пречистването на организма. Затова старите хора казват, че лютите чушки даряват дълголетие.

Пресни малини и боровинки

Тези мънички плодове са огромен източник на здраве! Те нормализират вискозитета на кръвта, предотвратяват образуването на тромби, помагат за насищането на тъканите с кислород. Зареждат ни с необходимите количества силицилова киселина, с витамин С и желязо.

Тиквени семки

Сигурно ще се изненадате, че те също помагат за цялостната дейност на сърдечно-съдовата система. От тях получаваме магнезий – микроелемент, който регулира механизмите на кръвосъсирването и не позволява образуването на съсиреци в кръвта. Способстват за прочистването на холестеролните плаки.

Ето защо е полезно от време навреме да си похапваме и тиквени семки.

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *