ЗДРАВЕ

Помело – китайският плод на щастието, лекуващ куп болести

Сред цитрусите има един плод, който все още не е твърде популярен у нас, понеже се внася само от десетина години. Това е помелото. Със своите качества то е толкова ценно, че е известно на света като „плода на щастието”.

Дивото помело има кисело-горчив вкус, но култивираните сортове, които се отглеждат, са сладки. Затова още му казват „меден грейпфрут”. Неговата родина е Китай и там то е познато отпреди 4000 години. Плодовете му са най-големите сред цитрусовите. Китайците го наричат „спасител на народа” и го използват като цяр за много заболявания. На всяка Нова година те си подаряват помело, защото в тяхната традиция то е символ на здравето и благоденствието.

Азиатският плод все повече се налага на европейските пазари, а днес може да се види и на всеки български щанд за плодове. Ако все още не сте опитвали помело, е крайно време да го направите. Не само от любопитство или за разнообразие, а най-вече заради лечебните му свойства.

Плодът е с високо съдържание на минерали – букет от калий, калций, магнезий, натрий, фосфор. И е истинска витаминозна бомба – изобилства с витамините А, С, К, Е. Консумацията му помага много на сърцето и на кръвообращението, понижава риска от инфаркт и инсулт.

Всъщност ползите му за здравето са многобройни. Помелото се слави с антибактериалните си свойства. Укрепва имунната система срещу бактериите, причиняващи простуда, грип, астма и алергия.

Кората му е пълна с биофлавоноиди – антиоксиданти, намаляващи опасността от образуване на ракови клетки в червата, панкреаса, млечната жлеза. Голямото количество фибри предпазва от рак на дебелото черво.

Влияе благоприятно на храносмилането, подмладява и заздравява кожата, подсилва растежа на косата. Доказано е, че предотвратява развитието на остеопорозата.

Освен всичко друго, помелото притежава способността да подобрява значително настроението. Неслучайно от векове азиатците го използват като превантивна мярка срещу стрес и депресия.

То е траен плод и не е нужно да бъде съхранявано в хладилник. Ако го купите недостатъчно узряло, просто изчакайте кората му хубаво да пожълтее.

Можете да го обелите и да му се насладите – едно помело дневно невероятно освежава, ще ви накара да се почувствате блажени и доволни от живота. Ако предпочитате, включвайте го в различни плодови и зеленчукови салати или като гарнитура към рибни ястия.

Както и да го консумирате, помелото ще внесе вкус на екзотика и ще допринесе за вашето здраве.

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *