Проф. Байкова съветва как да свалим излишните килца след празниците

След тежките великденски трапези е нужно да дадем малко почивка на организма си, за да се освободи от излишните калории и от качените по празниците килограми. Непременно трябва да си осигурим няколко дни по-разтоварващ хранителен режим. Още повече, че съвсем скоро ни предстоят празнични наздравици и гощавки на Гергьовден, когато пак ще има големи кулинарни изкушения.

Ето защо ви предлагаме компетентното мнение на професор Донка Байкова за следпразничните разтоварителни диети.

Тя е един от най-добрите специалисти по хранене и диететика. Преподавател е в Медицинския университет, град София. Ръководи Катедрата по превантивна медицина във Факултета по обществено здраве. Освен това е експерт и консултант към Министерството на здравеопазването по проблемите на здравното законодателство и предварителния здравен контрол на храните и хранителните добавки.

Познаваме я от многобройните й участия в различни предавания, чрез които ни осведомява за водещите тенденции в областта на здравословното хранене.

Вижте най-важните акценти, които поставя диетоложката за здравословен хранителен режим след празничните дни:

„Организмът иска сам да се освободи от калориите. Не е необходимо да подхождаме стресово към организма. Трябва да премахнем животинските мазнини. Може да включим малко риба и някои елементи на монодиетите.” – съветва професор Байкова. Предлага ни да редуваме един ден въглехидрати, след това – белтъчини. Препоръчва много течности – минерална вода, чайове, цитронада. Така ще се задейства механизмът за свалянето на килограми още от първия ден.

Важна е консумацията на повече зеленчуци и плодове вместо месо. Те са естествен източник на витамини, минерали и антиоксиданти. Пролетните салати са в състояние да направят чудеса! Хубаво е да издържим поне един ден само на салата.

Черният дроб е главният филтър на организма. Той се нуждае от сяра за своето правилно функциониране. Тя е минерал, който се съдържа в зелето, репичките, лука, чесъна, яйцата и рибата. Точно тези продукти трябва да консумираме, за да помогнем за бързото отделяне на натрупаните токсини.

„Много е важно да пиете течности!” – подчертава Донка Байкова. След обичайното преяждане по време на празниците тялото ни със сигурност има нужда от разтоварване, за да сме здрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *