ЗДРАВЕ

Подправките, които помагат при артрит

Не само възрастни, но все повече и млади хора страдат от артрит. Най-честите прояви на заболяването са под формата на ревматоиден и остеоартрит. Най-характерните симптоми са болки в ставите и различни типове възпаления. Заболяването е болезнено и може сериозно да наруши качеството на живот.

За съжаление, няма съществуващо лечение, което напълно да ни излекува от артрита. Има някои начини за облекчаване на симптомите, но не и за пълното им елиминиране. Лекарите съветват да консумираме определен тип храни, които съдържат полезни вещества, минерали и антиоксиданти. Те могат да помогнат при облекчаването на болестта.

Британският вестник „Дейли Експрес“ съобщава за пет конкретни подправки, които могат да помогнат на болните от артрит. Това са чесън, куркума, джинджифил, канела и лют червен пипер. Експертите съветват, ако страдате от артрит, тези храни да присъстват често във вашето меню. Ето защо това е така.

Чесън

Тази невероятна храна съдържа веществото диалил дисулфид, което има противовъзпалителни свойства и ограничава ефектите от цитокините – протеини, които се увеличават при случай на възпаление. Това позволява на чесъна да противодейства на болката, възпалението и увреждането на хрущяла при състояние на артрит. Препоръчва се чесънът да се консумира суров. Ако той е консервиран, това може да отслаби неговата мощ.

Куркума

Различни тестове с хора са установили, че куркумата има силно противовъзпалително действие, което намалява болката в ставите и подуването. Тази подправка е най-ефикасна, когато се комбинира с черен пипер. Така се усвоява по-добре от тялото, препоръчват експертите.

Джинджифил

Джинджифилът съдържа два важни химикала – джинджерол и шогаол, които могат да блокират процесите на възпаление в тялото. Подобно на добрия стар чесън, джинджифилът трябва да се консумира суров.

Канела

Тази ароматна подправка съдържа цинамалдехид и канелена киселина, които имат антиоксидантни свойства. Те могат да противодействат на уврежданията на клетката, които се причиняват от свободните радикали. Ако комбинирате канелата с други храни и подправки, тя може да ви осигури един солиден противовъзпалителен ефект.

Лют червен пипер (кайен)

За лютите чушки знаем, че те съдържат съединения, които познаваме като капсаициноиди. Тези съединения също са известни със своите противовъзпалителни свойства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *