УСПЕШНА

Какво ни казва езикът на тялото и как да го тълкуваме?

В ежедневието ни се сблъскваме с много форми на комуникация и главно използваме вербалната такава при общуване. Но има също така невербални начини да изразим идеите и емоциите си – и езикът на тялото е именно един от тях. 

Може би на всеки му се е случвало да се замисли какво ли означават някои жестове, мимики, позиции на тялото на човека отсреща, дали той ги прави съзнателно, или не чак толкова. Всъщност от гледна точка на психологията, всички тези знаци на тялото имат свой дълбок смисъл.

Когато общуваме, можем да обърнем внимание на събеседника и по-конкретно: позицията на крайниците му, какво издават очите му, устните, веждите, цялостната позиция на тялото и т.н.

Нека все пак се спрем на най-честите проявления на езика на тялото, които могат да ни помогнат при общуването както с приятели и роднини, така и с познати, колеги или изобщо на работното място при бизнес комуникация. 

  • Ако човек е отегчен като цяло, той често подпира главата си с длан/юмрук, погледът му е доста замечтан и едва ли ще ви слуша с интерес, тъй като вече е изгубил фокуса си. Ако пък стане обратното и заинтригувате някого, той често има широко отворени очи, концентриран е и ви гледа право в очите, не се разсейва от заобикалящата го реалност. Ако се изненада от разговора, той нормално повдига вежди или отваря широко очи.
  • Позицията на ръцете също е много важен елемент, тъй като може да ни подскаже какъв е събеседникът относно характер и емоции. Ако ръцете са скръстени пред тялото, т.нар. „затворена поза“, това означава, че човекът насреща е леко неуверен или стеснителен, може би не сте дотолкова близки. Ако ръцете са свободни и тялото е в отворена поза, то това е знак на самочувствие, увереност, липса на задръжки или просто човекът приема компанията ви за много непринудена и приятелска.
  • Колкото до това как седим и разположението на краката, това също е от не по-малко важно значение, разбира се. Ако събеседникът е скръстил краката си доста силно, то той е вероятно по-срамежлив, скромен или резервиран, а ако е обратното – то той/тя най-вероятно е по-освободен, уверен и не се притеснява от човека, с когото общува.
  • Има и някои универсални знаци, които разкриват емоции като например оправянето на маншета на ризата, часовника, обеците, косата или други аксесоари, дори те да са в подходящата позиция. Това най-често показва начин за успокояване на вълнението, породено от присъствието на другия.
  • Ако избягвате пък зрителния контакт, то рискувате да покажете своята липса на интерес и ангажираност към разказа на събеседника и той лесно може да го разбере, ако вие постоянно гледате или просто блуждаете в друга посока. 

Има изключително много проявления на езика на тялото, т.нар. в днешно време „body language“, а има и стотици книги, написани по въпроса от видни психолози. Това, което е важно да знаем в крайна сметка е, че езикът на тялото всъщност говори много повече от речта ни и играе огромна роля при комуникацията. Разбира се, няма как постоянно да го контролираме и да мислим как сме разположили тялото си, но е хубаво да се опитаме да избягваме някои мимики и действия, които могат да създадат лошо впечатление на бизнес партньорите ни например или на човека, с когото се срещаме за пръв път.

Автор: Ивета Микова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *