СЕМЕЙСТВО

Как да изберем възглавница за нашето дете

Детето ви вече е достатъчно голямо, за да се премести от детското креватче на по-голямо легло? В такъв случай, най-вероятно, е време и за възглавница. В тази статия ще разгледаме детайлите, които трябва да имате предвид при търсенето, както и предимствата на възглавниците с мемори пяна за подрастващите.

Елизабет Пантли, специалист работещ с разстройства на съня при малки деца, препоръчва да се тества еластичността на възглавницата, за да се определи нейната безопасност. Поставя се върху твърда повърхност и се натиска плътно в средата. Колкото по-бързо възвръща формата си, толкова по-твърда е. Ако пък не успява да възвърне формата си повече от половин минута, значи е прекалено мека. Повечето педиатри препоръчват възглавниците да се използват от децата не по-рано от навършването на три годишна възраст. Ако има някои други фактори свързани със здравето, препоръчват да се изчака, докато детето не стане на пет години. Например, ако страда от алергия е добре да се изчака добавянето на възглавница и когато моментът настъпи да се избере такава с хипоалергенни качества.

При избора на възглавница най-важно е тя да не е твърде ниска, нито твърде висока. Тоест, когато детето е легнало на нея, главата не трябва да пропада назад, нито да е твърде високо и да се образува неестествена чупка във врата. Затова е препоръчително деца над 5 години да бъдат заведени в магазина и директно на място да изпробват сами различните модели. Най-подходящата възглавница е тази, която е най-удобна за детето. Тя не трябва да бъде и прекалено мека.Най-добре е да се спрете на ниска и средно твърда. Задължително е да се избягва гъши пух и такива, които съдържат пера. Най-подходящи са възглавниците с мемори пяна. Трябва да се има предвид и височината. Стандартната възглавница за възрастни е прекалено голяма за дете и може да предизвика проблеми с гръбначния стълб. Най-подходящия размер за деца е около 12см. Пример за такава е възглавницата Relano Memory от 100% мемори пяна на Magniflex, която осигурява правилна позиция на главата и врата.

Добре е да се избягват възглавници, в които липсват материали и обработки, които предпазват от бактерии и акари. Това са всички, изработени от химически обработени материали или пера. Попитайте консултантите в магазините с какво е разпенена мемори пяната във възглавницата. Отговорът, който трябва да търсите е ‚вода‘. Ако детето страда от алергия е добре да се избере хипоалергенна възглавница. Virtuoso Pillow на Magniflex е изключително подходяща за деца и възрастни, които страдат от алергии, поради сърцевината от Mallow пяна с екстракт от билката Малва – известна с противовъзпалителните и антиалергичните си свойства. Освен това действа успокояващо на нервната система.

След като изберете възглавница, трябва да се уверите, че детето я използва правилно. Най-добрата позиция е под шията и главата. Възглавницата не бива да се поставя под раменете, защото по този начин се притискат белите дробове и се изкривява гръбнакът. Не всички деца свикват веднага. Добрата възглавница е също толкова важна, колкото добрия матрак, за да осигури спокоен сън. А сънят е изключително важен за растежа на децата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *