ЗДРАВЕ

Топли и течни храни – сигурна превенция срещу настинка и грип

През циганското лято, когато температурите играят – сутрин и вечер е много студено, а в следобедните часове – слънчево, лесно изстиваме и ставаме податливи на грипа. Затова трябва да внимаваме не само как се обличаме, но какво ядем и пием.

Пилешката супа винаги е била сочена като профилактика срещу грипове и настинки. Тя дава на организма сили да се пребори с микробите. Сгрява, прочиства дихателните пътища, зеленчуците в нея ни зареждат с нужните витамини.

Много е полезно всяка вечер да се яде чесън. Само една скилидка от него е равна на един антибиотик. Знаем, че в миналото хората окачвали плетеници от чесън по вратите си, защото вярвали, че той прогонва чумата и злото. Ако често консумирате чесън, бъдете сигурни, че няма да ви хване нито една настинка или грипна епидемия!

Лютите и пикантните храни, както и подправките отпушват носа и пресичат хремата. Ако носът ви е запушен, тече и дишате затруднено, вечерта нарежете един лук на 4 – 5 парчета и го поставете в стаята, където спите. На сутринта ще се учудите, че дишате свободно и вашата хрема е значително намаляла. Ако повторите тази процедура още 2 – 3 нощи, от хремата ви няма да остане никаква следа.

Знайте, че пропускането на основните хранения и компенсирането им с големи дози кофеин отслабва имунната система на организма ни.

чесън
Редовната консумация на чесън предпазва от настинки и грип.

Избягвайте газираното и пийте голямо количество горещи напитки. Но не кафе, а топло прясно мляко и разнообразни чайове с лимон. Полезни са и топлите бульони. На вечеря изпивайте по чаша хубаво червено вино – то сгрява и дарява с жизнена енергия!

Свикнете да използвате лимоните. Техните витамини прогонват далеч простудата. Всеки ден хапвайте и други плодове – ябълки, зимни круши, портокали и мандарини. Витамините, които ще си набавите, ви предпазват от настинка и грип.

Автор: Гана Василева

2 thoughts on “Топли и течни храни – сигурна превенция срещу настинка и грип

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *