Как да си направим домашно сирене
За огромно съжаление в днешни дни сме заобиколени от все повече и повече изкуствени хранителни продукти на пазара. Плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати, месото с антибиотици, а млечните продукти са с много съмнително качество. Затова все повече хора търсят методи, чрез които да отгледат или приготвят сами любимите си продукти.
Домашно сирене
Няма нищо по-вкусно от домашното сирене, а приготвянето му у дома набира изключителна популярност. Домашното сирене трябва да бъде част от всяка здравословна диета. Приготвянето му вкъщи е гаранция, че то няма да съдържа никакви консерванти и вредни добавки. С полагането на малко усилия и усърдие от ваша страна със сигурност ще останете доволни от постигнатия резултат. А процесът на домашно приготвяне на сирене ще ви се види като забавна детска игра. Не се страхувайте да експериментирате и да придобивате нови умения – впуснете се в кулинарното изкуство без никакви задръжки и притеснения. Производството на сирене не е толкова трудно, колкото изглежда. Набавете си необходимите продукти и нека започваме!
Подберете правилно рецептата
В различните кулинарни книги и блогове се срещат хиляди рецепти за различни видове сирене. Затова е важно да подберете правилната рецепта и да се уверите в сигурността на източника, тъй като дори малката разлика в продуктите или пропускането на някоя стъпка може да доведе до лош краен резултат.
Рецепта за домашно твърдо осолено сирене
Това сирене е изключително вкусно, топящо се в устата и е много подходящо за сандвичи. Приготвянето му е много просто, а процесът отнема минимално количество време и усилия.
Необходими продукти:
1 литър домашно пълномаслено мляко
1 супена лъжица сол
200 гр. заквасена сметана
3 броя яйца
Стъпки:
- Приговете тенджера с дебело дъно и обем 2 литра.
- Прибавете млякото и солта, разбъркайте добре и поставете на котлона.
- Докато млякото загрява, разбийте добре яйцата.
- Добавете заквасената сметана към яйцата.
- Веднага след като млякото заври прибавете към него сместа от яйца и заквасена сметана на тънка струйка при непрекъснато бъркане.
- Оставете сместта да къкри на слаб огън за 5 минути.
- Изсипете цялата смес в гевгир, подплатен с три слоя тензух.
- Поставете гевгира над тенджера или купа, за да се отцеди суроватката.
- След като суроватката се отдели, завийте тензуха и затиснете с някава тежест вързопчето, за да се оформи добре.
- Оставете сиренето да престои една нощ в хладилника.
Воала! Вашето сирене е готово за употреба. Домашно приготвеното сирене е пълно с минерали, микроелементи и витамини. Поради този му състав сиренето често Как да направим домашно сирене