Как да си направим домашно сирене

За огромно съжаление в днешни дни сме заобиколени от все повече и повече изкуствени хранителни продукти на пазара. Плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати, месото с антибиотици, а млечните продукти са с много съмнително качество. Затова все повече хора  търсят методи, чрез които да отгледат или приготвят сами любимите си продукти.

Домашно сирене

Няма нищо по-вкусно от домашното сирене, а приготвянето му у дома набира изключителна популярност. Домашното сирене трябва да бъде част от всяка здравословна диета. Приготвянето му вкъщи е гаранция, че то няма да съдържа никакви консерванти и вредни добавки. С полагането на малко усилия и усърдие от ваша страна със сигурност ще останете доволни от постигнатия резултат. А процесът на домашно приготвяне на сирене ще ви се види като забавна детска игра. Не се страхувайте да експериментирате и да придобивате нови умения – впуснете се в кулинарното изкуство без никакви задръжки и притеснения. Производството на сирене не е толкова трудно, колкото изглежда. Набавете си необходимите продукти и нека  започваме!

Подберете правилно рецептата

В различните кулинарни книги и блогове се срещат хиляди рецепти за различни видове сирене. Затова е важно да подберете правилната рецепта и да се уверите в сигурността на източника, тъй като дори малката разлика в продуктите или пропускането на някоя стъпка може да доведе до лош краен резултат.

сирене

Рецепта за домашно твърдо осолено сирене

Това сирене е изключително вкусно, топящо се в устата и е много подходящо за сандвичи. Приготвянето му е много просто, а процесът отнема минимално количество време и усилия.

Необходими продукти:

1 литър домашно пълномаслено мляко

1 супена лъжица сол

200 гр. заквасена сметана

3 броя яйца

Стъпки:

  1. Приговете тенджера с дебело дъно и обем 2 литра.
  2. Прибавете млякото и солта, разбъркайте добре и поставете на котлона.
  3. Докато млякото загрява, разбийте добре яйцата.
  4. Добавете заквасената сметана към яйцата.
  5. Веднага след като млякото заври прибавете към него сместа от  яйца и заквасена сметана на тънка струйка при непрекъснато бъркане.
  6. Оставете сместта да къкри на слаб огън за 5 минути.
  7. Изсипете цялата смес в гевгир, подплатен с три слоя тензух.
  8. Поставете гевгира над тенджера или купа, за да се отцеди суроватката.
  9. След като суроватката се отдели, завийте тензуха и затиснете с някава тежест вързопчето, за да се оформи добре.
  10. Оставете сиренето да престои една нощ в хладилника.

Воала! Вашето сирене е готово за употреба. Домашно приготвеното сирене е пълно с  минерали, микроелементи и витамини. Поради този му състав сиренето често Как да направим домашно сирене

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *