СВЕТСКИ

Последно сбогом, Иван Ласкин!

Големият български актьор Иван Ласкин не можа да дочака именния си ден. Отиде си след тежко боледуване в разцвета на живота – само на 48 години.

Той е емблематична фигура в българското културно пространство. Харизматична личност, отворен за общуване, бунтар по характер, безспорен талант. Наричат го „лошото момче на българското кино”, защото неговата кариера на снимачната площадка започва, когато е още на 16 години. Тогава случайно го откриват асистентите на режисьора Димитър Петров сред тайфа момчета, които обикалят софийските улици и стрелят с прашки. Поверяват му главната роля в серийния детски филм „Васко да Гама от село Рупча” по сценарий на братя Мормареви. Това се случва в далечната 1986 г. Оттогава досега, а вече и завинаги, той остава в сърцата на хората като любим актьор. „Ласкин беше мъжкар и ще ни липсва!” – изрази своята искрена мъка Вежди Рашидов, бивш министър на културата. И допълни: „Иван е от знаковите хора, които ще ги запомним. Той беше прям и казваше всичко директно.”.

Роден е на 10 март 1970 г. в София. Майка му е арменка. Родителите му се развеждат и на практика него го отглежда баба му. През 1994 г. завършва ВИТИЗ със специалност Актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Здравко Митков. През същата година в Малък градски театър „Зад канала” изпълнява ролята на Джими Портър в постановката „Обърни се с гняв назад” от Джон Осбърн. За тази си роля през 1995 г. печели награда „Аскеер” в категория „Изгряващи звезди”.

Играе по сцените на почти всички софийски театри и има многобройни представления на много места в провинцията. В театър „Сълза и смях” работи още от 1991 г. От 1997 г. до 2014 г. е актьор в театър „Българска армия”, където пламва искрата на голямата му любов с Александра Сърчаджиева. Двамата се срещат в труден период от живота си, те са предопределени един за друг – имат сходна съдба, голяма дарба, общи житейски и творчески възгледи. По това време той напуска първата си съпруга актрисата Мирослава Гоговска и първородната си дъщеричка Люба, като заживява сам с кучето си в стая, където има само едно легло. По-късно се развежда и двамата с Александра се събират, за да бъдат най-влюбената звездна двойка на България. През 2010 г. се ражда малката София Ласкин – плод на тяхната любов.

В предаването „Търси се” по bTV през 2015 г. Иван Ласкин прави сърцераздирателното признание за своята Александра: „Всеки един изживян миг с това момиче за мен е щастие!”. Всъщност тя е с 13 години по-млада от него и той през цялото време се старае да я закриля, компенсирайки бащинската грижа, която Алекс никога не е имала.

През последните години разклатеното му здраве изпраща сериозни сигнали. Още през 2012 г. той публично споделя за проблемите си с алкохола в предаването „Директно Карбовски”: „Аз съм алкохолик, боря се! Имам проблеми с алкохола. Тежък проблем. Пия много.”. През февруари 2016 г. е приет по спешност в Университетската болница в Плевен, след като става толкова зле, че не може да се качи на сцената на плевенския драматичен театър. Правят му цялостни изследвания. Миналата есен, докато участва в риалити формата „Фермата”, също му се налага да влезе в болница, след което прекъсва участието си в предаването. Приет е във Втора градска болница през септември в отделението по гастроентерология след припадък. Основната диагноза е чернодробна недостатъчност. Изпада в кома и е преместен във ВМА. През тези месеци Александра Сърчаджиева живее в ада. Всеки ден за нея е ходене по мъките. Почти денонощно тя е неотлъчно до болничното му легло и се моли за чудо. Само този, който е гледал болен любим човек, знае колко страшна е такава болка…

Иван Ласкин беше широкоскроен човек. Не пестеше енергия, раздаваше се в социалните мрежи. Има дадени многобройни интервюта и участия в десетки предавания. Беше мъж с ясна и справедлива гражданска позиция, която умееше да отстоява.

Снимал се е в над 12 български филма, сред които изпъкват култовите му роли в „Дунав мост”, „Църква за вълци”, „Хайка за вълци”. Участвал е в над 20 европейски и американски филмови продукции. България наистина ще го помни!

Поклонението е във вторник (8 януари) от 12, 30 часа в столичния храм „Свети Седмочисленици”.

 Екипът на „Хубава жена“ изказва искрено съболезнования на Александра Сърчаджиева и на всички близки!

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *