СВОБОДНО ВРЕМЕ

5 книги от български писателки, които трябва да присъстват във вашата библиотека

Доказано е, че жените в днешно време проявяват по-голям интерес към четенето, отколкото мъжете. Затова решихме да направим една скромна класация, отнасяща се до това кои български писателки са предпочитани у нас. Това са нашите 5 предложения за четива, които смятаме за интересни и вълнуващи. 

Блага Димитрова – „Лавина“

Безспорно това е една писателка, която завинаги ще остане в сърцата на всеки един любител на четенето. Нейното творчество е уникално само по себе си, защото има толкова много смисъл във всяко едно нейно произведение. „Лавина“ е едно от тях, защото ни оставя всички без дъх. Определено това е роман за човешките взаимоотношения, за приятелството и любовта.

Блага Димитрова
Блага Димитрова

Всичко това е разказано през погледа на група алпинисти, които се намират в планината. Блага Димитрова ни рисува величието на планината, страстта на героите към адреналина и желанието им да влязат в досег до висините. Авторката ни е представила картина, която всеки един от нас е хубаво да си представи, затова прочетете я, за да я видите и вие.

Катерина Хапсали – „Гръцко кафе“

Пред Vibes.bg писателката споделя: “Вълнуващите истории не се раждат от моментите на баланс – тъкмо напротив, те се пръкват, когато тотално излезеш от зоната си на комфорт.“. Така се създава и нейната дебютна книга „Гръцко кафе“. Творбата представлява разказ за Балканите и нейните граници, които са парадоксално свързващи и разделящи. В сюжетната рамка на романа е една фатална автомобилна катастрофа с гръцки бизнесмен, преобърнала живота на младата му съпруга – българска журналистка.

Катерина Хапсали
Катерина Хапсали

Ако търсите едно приятно четиво, изпълнено с много емоции, то това е определено книгата за вас. Горещо препоръчваме да прочетете и интервюто с Катерина Харсали пред Vibes.bg (линк по-горе), за да научите малко повече за самата нея и за написването на този блестящ роман.

Яна Букова – „Пътуване по посока на сянката“

„Пътуване по посока на сянката“ е книга за тези от вас, които харесват историите и същевременно – разказ за разказването. В романа откриваме общо осем героя (четирима мъже и четири жени), интересното обаче е, че началото на главите в книгата започват с името на всеки един от персонажите. В себе си те носят пълното описание за животите на героите и тяхната съдба.

Яна Букова
Яна Букова

Мястото на действието се развива на Балканите, не толкова като географско понятие, колкото като средище на фантастични сюжети. Заедно с другите персонажи се появява и този на разказвачът, който събира техните истории, Ян Ван Анет. Затова ви препоръчваме да прочетете книгата, за да разберете техните истории.

Деница Дилова – „Дневния живот на нощните пеперуди“

„Дневния живот на нощните пеперуди“ е една книга, която оставя читателите си без дъх. Главната героиня се казва Нина Бранкович, като тя е представена като забавна, привлекателна и умна личност.

Деница Дилова
Деница Дилова

Едва на 30-годишна възраст тя решава, че не и доставя удоволствие професионалното ѝ развитие и затова оставя всичко, като също променя рязко посоката на живота си. Заедно със своя приятел Даниел се впускат в авантюра, която ще промени живота им завинаги. Ако сте в такъв период от вашия живот или просто искате едно разпускащо четиво, това е вашата книга.

Радостина Ангелова – „Виенски апартамент“

Последното, но не и по важност, е нашето предложение „Виенски апартамент“. Първият роман на българската авторка, в който със завладяваща откритост разисква вечната тема за любовта, дома и пътя към тях. Творбата е написана в един блестящ стил, който е и много чувствен в същото време. Отнася се също и за разколебаната човешка идентичност.

Радостина Ангелова
„Виенски апартамент“ на Радостина Ангелова

Писателката Радостина Ангелова не е единствено известна с дебютния си роман, а с това, че е съавтор на над 170 научни публикации и учебници, като също е и преподавателка и доктор на техническите науки. Отличията на авторката не спират до тук, тя е награждавана за поезия и разкази, като също нейни текстове са публикувани в стихосбирки в Белгия и списания във Великобритания и САЩ. Ако искате да се запознаете отблизо с нейното творчество, то тази книга ще е вашият път към това.

За финал можем да обобщим, че българската литература продължава да се развива и в днешно време можем да открием изключително талантливи писателки. И както е казал Иван Вазов: „Науката е светилото на един народ, литературата е животът му.“ Затова трябва да се гордеем с тези жени, защото те са част от нашата култура.

Автор: Надя Манова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *